DE DERDENGELDEN REKENING
9 april 2021VASTLEGGEN ERFDELEN (STIEF)KINDEREN
23 april 2021DE BEHEERSREGELING
Inleiding
I n de notariële praktijk komen we regelmatig de rechtsfiguur “gemeenschap” tegen. Volgens de wet is ‘Gemeenschap aanwezig, wanneer een of meer goederen toebehoren aan twee of meer deelgenoten gezamenlijk. Bijvoorbeeld als bevriende stellen samen een vakantiehuis op Ameland kopen met de bedoeling daar (samen) vakantie te vieren en daarnaast te verhuren. Of met een groepje wordt belegd in een pand, bestemd voor de verhuur. De deelgenoten zijn volgens de wet gezien verplicht zich ten opzichte van elkaar te gedragen volgens de eisen van redelijkheid en billijkheid. De wet geeft dus globale spelregels voor hoe de deelgenoten zich ten opzichte van elkaar dienen te gedragen. Ook geeft de wet de mogelijkheid om het genot, het gebruik en het beheer van de gemeenschappelijke goederen bij overeenkomst concreet te regelen. Indien zo’n beheersregeling ontbreekt kan een deelgenoot daarom verzoeken bij de Kantonrechter. In die beheersregeling kan vastgelegd worden wie zorgt voor onderhoud, voor inning van de huur, wie wanneer gebruik kan maken van de zaak enzovoorts. O ok kan een regeling opgenomen voor het geval een deelgenoot zijn/haar aandeel in de gemeenschappelijke goederen wil verkopen. Volgens de wet kan iedere deelgenoot, tenzij uit de rechtsverhouding tussen de deelgenoten anders voortvloeit, zijn/haar aandeel verkopen. Dat kan natuurlijk tot ongewenste situaties leiden. Dat kan voorkomen worden door in een beheersregeling een regeling op te nemen die de deelgenoot, die wenst te verkopen, verplicht zijn/haar aandeel aan de overige deelgenoten
aan dient te bieden zodat zij in de gelegenheid zijn het over te dragen aandeel over te nemen. Op deze manier kan een ongewenste deelgenoot buiten de groep worden gehouden.
E
en andere regeling die aan te raden is betreft het voorkomen van ongewenste gevolgen bij overlijden van een deelgenoot. Denk daarbij aan de minder leuke partner die het aandeel van de overleden deelgenoot door vererving verkrijgt. Welkom in de club? Indien dat welkomstgevoel minder is, is het verstandig om een regeling op te nemen die ertoe leidt dat het aandeel van de overleden deelgenoot verblijft aan de overige deelgenoten onder de verplichting om de waarde van dat aandeel te vergoeden aan de erfgenamen (verblijvensbeding) dan wel de overige deelgenoten het aandeel tegen vergoeding van de waarde over kunnen nemen (overnemingsbeding).
Conclusie
B en je gerechtigdheid tot een aandeel in een gemeenschappelijk goed of ga je daartoe gerechtigd zijn dan is het goed over deze zaken na te denken. Wij zijn je vanzelfsprekend graag van dienst bij het nadenken over en het opstellen van een beheersregeling. Vragen? Neem contact op met een van onze collega's!Thieu van Beijsterveldt
Thieu is notarieel medewerker op onze vestiging in Udenhout en heeft jarenlange ervaring met lastige onroerend goed vraagstukken.
Ingrid Hartlief
Ingrid is kandidaat-notaris onroerend goed op onze vestiging EnTrada in Tilburg en heeft op het gebied van onroerend goed (bijna) alle wel eens zien langskomen.
Laura Besten
Laura is kandidaat notaris onroerend goed op onze vestiging EnTrada in Tilburg en behandelt graag de niet standaard onroerend goed dossiers.