G aan jullie trouwen? Gefeliciteerd! Jullie zullen van jullie trouwdag waarschijnlijk een hele speciale dag willen maken. Daar komt een hele hoop geregel bij kijken. Naast alle leuke dingen die geregeld moeten worden, is het ook belangrijk om bij een aantal zakelijke dingen stil te staan. Wat van groot belang is, is de vraag of jullie willen trouwen onder het maken van huwelijkse voorwaarden. Ook financieel ga je namelijk het huwelijk met elkaar aan.

Zelf regelen bij trouwen

D e wet heeft sinds begin 2018 een aantal zaken automatisch geregeld. Zo blijft het vermogen dat je voor je huwelijk had bijvoorbeeld automatisch je eigen privévermogen.

Echter zijn veel dingen nog steeds niet automatisch geregeld, vooral niet als je ondernemer bent of wilt gaan worden. Ook wanneer jullie gezamenlijk bezit hebben kunnen er onverwachte verrassingen zijn wanneer jullie niets in huwelijkse voorwaarden vast laten leggen. Door huwelijkse voorwaarden kunnen financiële risico's beperkt blijven en kunnen jullie helder vastleggen welk vermogen aan welke echtgenoot toebehoort.

Huwelijkse voorwaarden werken als jullie deze vóórdat jullie trouwen, dus vóórdat jullie naar de gemeente gaan, bij de notaris ondertekenen.

Trouwen of geregistreerd partnerschap?

E r zijn niet veel verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Bij allebei geldt dat je eerst aangifte moet doen bij de gemeente. Dit kan je digitaal of persoonlijk doen. Bij het gemeentehuis teken je de huwelijksakte. Dit gaat in het bijzijn van getuigen. Wat er anders gaat tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap is dat er bij het laatste geen jawoord niet nodig is. Bij trouwen is het jawoord wel een vereiste. Het huwelijk kan ook alleen via de rechter beëindigd worden. Een geregistreerd partnerschap beëindigen kan via een advocaat of rechter.

Internationaal huwelijk

H et kan voorkomen dat er voor het huwelijk het recht van een ander land geldt. Dit kan gebeuren als jij of je partner een andere nationaliteit heeft. Ook als je samen in het buitenland gewoond hebt zou het kunnen voorkomen dat de rechten anders zijn. Heb je een internationaal huwelijk? Of heb je vragen over het huwelijkscontract? DKT Notarissen helpt je graag verder. Onze collega’s hebben veel kennis in huis zodat alles duidelijk voor je is.


ARTIKELEN OVER TROUWEN

IK WIL GRAAG EEN OFFERTE

Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK

Wil je uitgebreider uitleg krijgen over wat er allemaal bij komt kijken als je gaat trouwen? Of wil je dat wij je helpen bij het in orde maken van de huwelijkse voorwaarden? Maak dan een afspraak. Dan weten jullie binnen een paar dagen waar jullie aan toe zijn.