Wat leuk, je denkt erover na om te gaan schenken, of je ontvangt binnenkort een schenking. Wij begrijpen dat schenken meer is dan alleen het overdragen van bezittingen. Er zijn genoeg redenen om schenken te overwegen DKT Notarissen beschikt over de diepgaande kennis op zowel de juridische als fiscale aspecten. Wij begeleiden je stap voor stap in dit complexe proces.

Schenkingsvormen en mogelijkheden

Er zijn verschillende schenkingsvormen en mogelijkheden. Onze notarissen begeleiden je bij het kiezen van de juiste schenkingsvorm en -strategie, passend bij jouw specifieke situatie. Schenken kan aan familieleden, goede doelen of andere begunstigden. Ook de manier waarop je schenkt kan verschillen. Onderstaand zie je enkele vormen van schenking die mogelijk zijn.

Voorbeelden om te schenken

 • Om belasting te besparen
 • Om een hoge eigen-bijdrage voor de zorg te voorkomen
 • Om jouw (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van hun eerste woning

Mogelijkheden schenking:

  • Direct contant en overschrijving via de bank
  • Op papier
  • Een jaarlijks vrijgesteld bedrag of de eenmalige € 31.813,00 of
   € 66.268,00 (onder voorwaarden)
  • Als jouw vermogen groot is kun je er ook voor kiezen om alvast te gaan schenken tegen 10% zodat er straks na jouw overlijden zo min mogelijk tegen 20% belast wordt (de tarieven voor de schenkbelasting en erfbelasting zijn namelijk hetzelfde)

De vrijstellingen en tarieven voor de schenkbelasting tref je hieronder in de tabel aan.
Sommige schenkingen kun je zelf doen, ander schenkingen moeten verplicht in een notariële akte worden vastgelegd.

Dat laatste is overigens altijd wel handig als bewijs, maar ook als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat er iets bij de partner van degene aan wie geschonken wordt terecht komt (uitsluiten van de "koude kant" noemen wij dat).


Van sommige schenkingen dien je ook aangifte te doen bij de belastingdienst, check de site van de belastingdienst of dit nodig is.
Een aangifte schenkbelasting moet worden ingediend vóór 1 maart van het jaar dat volgt op het jaar waarin de schenking is gedaan.

Wat is schenken en waarom doe je het via een Notaris?

Schenken is een juridische transactie waarbij je je eigendommen of vermogen overdraagt zonder directe financiële vergoeding. Door een schenkingsakte op te stellen kun je vermijden dat er achteraf ruzie ontstaat. Mocht je ongewenst in de rechtbank belanden, sta je dankzij de schenkingsakte sterk in je schoenen. In deze snel veranderende wereld is het van essentieel belang om je vermogen veilig te stellen en klaar te maken voor de toekomstige generaties. Onze medewerkers van DKT Notarissen bieden deskundig advies over verschillende schenkingsvormen, fiscale voordelen en strategieën om alles naar wens te laten verlopen.

Vrijstellingen en tarieven voor schenk- en erfbelasting 2024

Schenken zou voor belastingvoordelen kunnen zorgen. Door het schenken op de juiste manier en tijden toe te passen kun je besparen op de kosten van belastingen. Hierdoor wordt de overgang van je vermogen ook soepeler geschonken aan de gewenste persoon of organisatie. DKT Notarissen heeft veel ervaring met het begeleiden van schenkingen. Veel mensen zien door de fiscale regelgeving door de bomen het bos niet meer. Onze collega’s kunnen je hier goed bij helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies op maat en beveilig uw financiële toekomst. Laat je gegevens achter om een gesprek in te plannen.

Tariefgroep I (partner en kinderen)

Gedeelte van de belaste verkrijgingBelasting over begin van de schijfHet meerdere wordt belast met
€ 0 - € 152.368€ 010%
Boven € 152.368€ 15.23620%

Tariefgroep Ia (andere afstammelingen dan kinderen)

Gedeelte van de belaste verkrijgingBelasting over begin van de schijfHet meerdere wordt belast met
€ 0 - € 152.368€ 018%
Boven € 152.368€ 27.42636%

Tariefgroep II (overige verkrijgers)

Gedeelte van de belaste verkrijgingBelasting over begin van de schijfHet meerdere wordt belast met
€ 0 - € 152.368€ 030%
Boven € 152.368€ 45.71040%

Vrijstellingen schenkbelasting voor 2024

VerkrijgerVrijstelling
Kinderen€ 6.633 (jaarlijks)
Kinderen€ 31.813 (eenmalig)
Kinderen€ 66.268 (eenmalig voor studie)
  
  
Overige verkrijgers (waaronder kleinkinderen)€ 2.658 (jaarlijks)
  

Vrijstellingen erfbelasting voor 2024

VerkrijgerVrijstelling
Partner€ 795.156
Kinderen€ 25.187
Kinderen ziek/gehandicapt€ 75.546
Kleinkinderen€ 25.187
Ouders€ 59.643
  
Overige verkrijgers

ten minste € 2.658

Ik wil graag een offerte

Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.

Ik wil graag een afspraak

Wil je uitgebreider uitleg krijgen over de manieren waarop je kunt schenken? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.