Scheiden en uit elkaar

W anneer jullie besluiten om te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, komt er een hoop op jullie af. Ondanks alle emoties, moeten jullie toch samen afspraken maken. Zo moeten jullie bijvoorbeeld gaan beslissen of één van jullie in de gezamenlijke woning blijft wonen of dat jullie de woning gaan verkopen. Jullie zullen dan ook moeten nadenken wat je met jullie hypotheek gaan doen. De tussenkomst van de notaris is niet alleen vereist bij het toedelen van de woning, maar ook bij het toedelen van aandelen in een besloten vennootschap aan één van de partners.

Dit wordt allemaal vastgelegd in de akte van verdeling.

Scheidingsprocedure

D e scheidingsprocedure heeft meerdere stappen die jij en je partner moeten ondergaan. De notaris maakt gezamenlijke afspraken met jou en je partner. De gezamenlijke afspraken worden vastgelegd in het scheidingsconvenant. Deze wordt door beiden ondertekend. Bij de volgende stap wordt een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De echtscheiding wordt door de rechter uitgesproken. Ten slotte komt de echtscheiding formeel tot stand. Dit gebeurt door de inschrijving van de beschikking van de rechter in de registers van de burgerlijke stand.

Erfenis en huidige testament

H et uit elkaar gaan kan ook gevolgen hebben voor jullie erfenis. Zo zal het niet meer de bedoeling zijn dat je ex-partner van je erft of dat je erfenis via de kinderen bij je ex-partner terechtkomt. Daarom is het raadzaam om serieus na te denken over het opstellen van een nieuw testament of het herzien van je huidige testament wanneer je in een scheidingsproces verkeert. Een testament is een juridisch document dat jouw wensen met betrekking tot de verdeling van je bezittingen na je overlijden vastlegt. Door je testament te herzien of te vernieuwen, kun je ervoor zorgen dat jouw erfenis op een manier wordt verdeeld die in lijn is met je nieuwe levenssituatie en voorkeuren.

Het notariële gedeelte van het scheiden

We begrijpen dat er veel op je af komt bij het uit elkaar gaan of scheiden. Wij hanteren daarom ook een laagdrempelige en persoonlijke benadering. Wij hebben specialistische kennis die hier op van toepassing is. Samen maken we het proces niet te moeilijk. Neem gerust contact op via het aanmeldformulier onderaan, of geef ons een belletje.

IK WIL GRAAG EEN OFFERTE

Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK

Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal komt kijken bij een scheiding of wanneer je uit elkaar gaat? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.