STAPPENPLAN EXECUTEUR
25 maart 2022FAQ: CHECKLIST WAT TE DOEN NA EEN OVERLIJDEN – DEEL II VAN II
8 april 2022FAQ: CHECKLIST WAT TE DOEN NA EEN OVERLIJDEN - DEEL I VAN II
Wat te doen als iemand is overleden?
Direct na het overlijden
1.
Overlijdensverklaring
Een arts, huisarts of schouwarts in het ziekenhuis, stelt het overlijden vast en geeft een overlijdensverklaring af waarin hij/zij aangeeft wie er is overleden.
2.
Donorcodicil
Onderzoek of de overledene een donorcodicil heeft gemaakt en wat de eventuele wensen van de overledene zijn.
Informatie hierover vind je op de website: www.donorregister.nl.
In het Donorregister heeft de overledene aangegeven of hij/zij na overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wil geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of de longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Iedereen in Nederland wordt vanaf 18 jaar automatisch in het Donorregister geregistreerd. Heeft de overledene zelf geen keuze ingevuld? Dan staat in het Donorregister 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.
Als iemand geschikt is als donor, dan kijkt de arts in het Donorregister. De arts mag enkele uren voor het overlijden de keuze bekijken in het Donorregister.
Als de overledene thuis overlijdt, is er niet altijd een arts aanwezig. Dan kijkt de arts na het overlijden welke keuze in het register staat vermeld.
3.
Uitvaartverzorger
Neem contact op met een uitvaartverzorger
Heeft de overledene een uitvaartverzekering bij een maatschappij afgesloten, bijvoorbeeld bij Dela, Monuta, Yarden of een andere uitvaartverzorger, neem dan contact op met deze uitvaartmaatschappij.
Heeft de overledene geen uitvaartverzekering óf wordt er voor een andere uitvaartmaatschappij gekozen, bijvoorbeeld een plaatselijke uitvaartverzorger, neem dan contact op met deze uitvaartverzorger.
Het is soms ook mogelijk dat een plaatselijke uitvaartverzorger de uitvaart verzorgt en dat de kosten vergoed worden vanuit een uitvaartverzekering (ook al is deze bijvoorbeeld afgesloten bij Dela, Monuta of Yarden).
Let op:
Diegene die opdracht geeft voor de uitvaart aan de uitvaartverzorger is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de nota voor de uitvaart. Als deze nota niet (volledig) uit de verzekering kan worden betaald of vanaf de bankrekening van de overledene, dient de
opdrachtgever het tekort zelf bij te betalen.
De opdrachtgever van de begrafenis is vaak ook degene die in veel gevallen het aanvraagformulier van de begraafplaats tekent waarin ook wordt gevraagd om de uitgifte van een graf. Deze opdrachtgever verkrijgt dan ook het grafrecht.
Deze persoon beslist ook daarna wat er met het graf gebeurt: bijvoorbeeld of er wel of niet iemand mag worden bijgeplaatst en wat er met het graf gebeurt als de termijn waarvoor de grafrechten zijn betaald is verstreken, bijvoorbeeld verlengen of laten ruimen van het graf.
4.
Akte van overlijden
De uitvaartverzorger is vaak degene die aangifte doet van het overlijden bij de gemeente en ontvangt ook de akte van overlijden. Dit document dien je goed te bewaren.
5.
Testament?
Ga na of de overledene een testament en/of codicil heeft gemaakt.
Welke inhoud is van belang:
a. Uitvaartwensen;
b. Executeursbenoeming;
c. Erfstelling: de benoeming van de erfgenamen.
In een testament kan de overledene wensen hebben opgenomen voor zijn/haar uitvaart. Daarnaast kan de overledene in een testament een executeur hebben genoemd. Dit kan zijn een begrafenisexecuteur: deze benoemde persoon mag dan namens de
erfgenamen alleen de uitvaart verzorgen.
Dit kan ook een beheersexecuteur zijn: deze executeur mag namens de erfgenamen de uitvaart verzorgen, maar mag daarna ook de nalatenschap van de overledene afwikkelen. Deze executeur mag de nalatenschap klaarmaken waarna de erfgenamen vervolgens de
nalatenschap kunnen verdelen.
Tot slot kan er ook een afwikkelingsbewindvoerder zijn genoemd: deze mag ook goederen van de nalatenschap verkopen en de nalatenschap verdelen.
Veelal is een executeur ook de degene die opdracht geeft voor de uitvaart.
In een codicil kan de overledene ook wensen hebben opgenomen voor zijn/haar uitvaart. Dit is dus géén donorcodicil!
Een codicil moet handgeschreven zijn (dus niet getypt/geprint) en moet zijn voorzien van een datum en een handtekening. Alleen het origineel is rechtsgeldig.
Met een codicil kun je ook spullen met emotionele waarde nalaten. De overledene moet dan wel nauwkeurig omschrijven om welk voorwerp of meubelstuk het gaat. En wie het krijgt.
Tot 2003 was het ook mogelijk om in een codicil een (begrafenis of beheers) executeur aan te wijzen. Dat is nu niet meer mogelijk.
Mede afhankelijk van de datum van het codicil, kan deze benoeming wel of niet geldig zijn. Dit is ook mede afhankelijk van het feit of de overledene een testament heeft gemaakt.
Tot slot staat in het testament meestal wie de erfgenamen van de overledene zijn.
Hoe weet ik of iemand een testament en/of codicil heeft gemaakt?
Als je wilt weten of een overledene een testament heeft gemaakt en waar dat testament is, kun jij (of jouw notaris) contact opnemen met het Centraal Testamentenregister (CTR). In het CTR wordt geregistreerd wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris.
Een notariskantoor kan namens de erfgenamen of de executeur het CTR raadplegen. Als particulier of als belanghebbende instantie kun je ook zelf nagaan of de overledene een testament heeft gemaakt. Dat kan via een schriftelijke aanvraag of digitaal via notaris.nl. Alleen testamenten die in Nederland zijn opgemaakt worden in het CTR geregistreerd. Over de inhoud van een testament is bij het CTR niets bekend.
Vervolgstappen
Wat als het eerste contact met de uitvaartverzorger (en notaris) is geweest:
Zorg dat de nalatenschap veilig wordt gesteld, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot de bezittingen van de overledene.
1.
Verklaring van erfrecht
Informeer bij banken, verzekeringsmaatschappijen etc. of een verklaring van erfrecht nodig is.
Als iemand is overleden, is er vaak een verklaring van erfrecht nodig. Dit is een verklaring van de notaris waaruit onder meer blijkt wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is om alles te regelen. De notaris doet hiervoor verschillende onderzoeken. Zo wordt er onder andere onderzoek gedaan bij de gemeente en wordt er gekeken of er een testament is opgesteld.
De erfgenamen worden benaderd met de vraag of zij erfgenaam willen zijn. De erfgenamen hebben hierin drie keuzes. Erfgenamen kunnen de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. De eventuele executeur wordt gevraagd of hij zijn taak wil aanvaarden.
Na afronding van de onderzoeken en ontvangst van alle benodigde verklaringen kan de verklaring van erfrecht worden afgegeven. De persoon die alles gaat regelen, kan met deze verklaring onder meer naar de bank om de tenaamstelling van de bankrekening aan te passen en vervolgens de rekeningen te betalen.
Zijn er veel of moeilijk vindbare erfgenamen? Dan kan de afgifte van de verklaring van erfrecht enkele weken of maanden duren.
2.
Keuzes erfgenamen
Ben je erfgenaam, laat je informeren over de keuze van aanvaarden.
Zuivere aanvaarding
Als je de nalatenschap zuiver aanvaardt, verkrijg je niet alleen de bezittingen van de nalatenschap, maar dien je ook de schulden van de nalatenschap te voldoen. Als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn (de nalatenschap is negatief) dan moet je uit jouw eigen vermogen bijbetalen, ook als je niet van het bestaan van de schulden op de hoogte was. Omdat het optreden als erfgenaam betekent dat je de nalatenschap zuiver aanvaardt, is het van groot belang dat je geen handelingen verricht waardoor bij derden (schuldeisers) de indruk ontstaat dat je erfgenaam bent. Als je – bijvoorbeeld – uit de nalatenschap verkregen bezittingen verkoopt, verspeel je de mogelijkheid om beneficiair te aanvaarden of te verwerpen.
Beneficiaire aanvaarding
Als je dit risico wilt vermijden, kun je de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Dit wordt ook wel aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd. Je bent dan wel erfgenaam, maar je hoeft in beginsel niet uit jouw eigen vermogen bij te betalen aan de schulden als de nalatenschap onverhoopt negatief blijkt te zijn. Een voorwaarde is wel dat de nalatenschap (strikt) volgens bepaalde wettelijke voorschriften wordt afgewikkeld, anders kun je alsnog aansprakelijk worden voor de schulden van de nalatenschap.
Voor meer informatie over de beneficiaire aanvaarding en de vereffening daarvan, verwijs ik je naar onze blog daarover op de website.
Verwerpen
De derde mogelijkheid is het verwerpen van de nalatenschap, waardoor je geen erfgenaam meer bent. Het gevolg van verwerping is dat je niets uit de nalatenschap krijgt, maar ook geen last meer hebt van de schulden.
Je kunt de nalatenschap in beginsel niet meer beneficiair aanvaarden of verwerpen als je deze al zuiver hebt aanvaard.
Beheershandelingen, zoals het verkopen van bederfelijke waar of het laten uitvoeren van reparaties om verdere schade aan goederen van de nalatenschap te voorkomen, leiden echter niet tot een zuivere aanvaarding. Voor meer informatie over het aanvaarden of verwerpen van een nalatenschap, verwijzen we je naar de website van de rechtspraak.
Informatie is te raadplegen via deze website.
3.
Wie is bevoegd?
Wie mag de nalatenschap afwikkelen/regelen?
In beginsel is dit de executeur. Is er geen executeur benoemd of heeft deze zijn functie niet aanvaard, dan zijn dit de erfgenamen.
4.
Alles samen doen?
Moeten erfgenamen alles samen regelen?
Het is mogelijk dat een erfgenaam of enkele erfgenamen van de andere erfgenaam/erfgenamen volmacht krijgen. Dit kan door middel van een beperkte of algehele volmacht.
Beperkte volmacht:
In een beperkte volmacht wordt door bepaalde erfgenamen (volmachtgevers) volmacht verleend om hen te vertegenwoordigen bij de afwikkeling van de nalatenschap. Deze volmacht wordt doorgaans uitsluitend verleend voor zover het betreft:
- het innen van vorderingen, alsmede van uitkeringen, zoals van levensverzekering en pensioen door het overlijden opeisbaar geworden en aan de nalatenschap of aan een of meer van de erfgenamen toekomende;
- het beschikken over bankrekeningen;
- het openen van safes;
- het doen van belastingaangiften (waaronder die van de erf- en schenkbelasting);
- het bezwaar maken tegen belastingaanslagen (waaronder die van de erf- en schenkbelasting) (waaronder uitdrukkelijk niet wordt begrepen het instellen van beroep tegen belastingaanslagen); en
- het voldoen van schulden ten laste van de nalatenschap.
De gevolmachtigde dient rekening en verantwoording af te leggen over de door hem/haar verrichte (rechts)handelingen aan de (andere) erfgenaam/erfgenamen als volmachtgever(s). Dit betekent dat de gevolmachtigde in ieder geval verslag moet doen van zijn/haar bevindingen en van wat hij/zij in het kader van de afwikkeling heeft ondernomen.
Het verdient aanbeveling om de volmachtgever(s) schriftelijk op de hoogte te brengen van alle inkomsten en uitgaven die na het overlijden hebben plaatsgevonden.
Met een beperkte volmacht kunnen alleen zogenaamde beheershandelingen worden verricht.
Dit zijn de werkzaamheden om er voor te zorgen dat de nalatenschap wordt afgewikkeld en met name rekeningen worden voldaan en belastingaangiften worden ingediend.
Als het nodig is om schulden te voldoen mag een gevolmachtigde niet zelfstandig bepalen welke goederen er verkocht gaan worden ter voldoening van de schulden en voor welke prijs.
Verkoop dient in overleg met alle erfgenamen plaats te vinden.
Ook het verdelen van de tot de nalatenschap behorende goederen, bijvoorbeeld de inboedelgoederen, dient in overleg met alle erfgenamen plaats te vinden.
Het verkopen en leveren van bijvoorbeeld het tot een nalatenschap behorend woonhuis dient door alle erfgenamen samen plaats te vinden.
Voor een volmacht voor de verkoop en levering van het woonhuis kan/kunnen de (andere) erfgenaam/erfgenamen te zijner tijd alsnog een aparte volmacht geven.
Algehele volmacht:
In een algehele volmacht wordt door bepaalde erfgenamen (volmachtgevers) volmacht verleend om hen te vertegenwoordigen bij de afwikkeling van de nalatenschap. De gevolmachtigde is dan geheel zelfstandig bevoegd om de nalatenschap af te wikkelen en ook geheel zelfstandig te verdelen.
Voor de (rechts)handelingen is géén instemming van de andere erfgenamen nodig.
De gevolmachtigde dient wel rekening en verantwoording af te leggen over de door hem/haar verrichte (rechts)handelingen aan de (andere) erfgenaam/erfgenamen.
Het verdient aanbeveling dat de gevolmachtigde de te verrichten (rechts)handelingen in overleg met de (andere) erfgenaam/erfgenamen verricht, maar dit is niet vereist.
De gevolmachtigde is onder meer bevoegd om:
- vorderingen, alsmede uitkeringen, zoals van levensverzekering en pensioen, door het overlijden van de overledene opeisbaar geworden en aan de nalatenschap of aan een of meer van de erfgenamen toekomende te innen;
- rekeningen bij banken op te heffen en te doen overboeken;
- goederen te verkopen en te leveren op de wijze, onder de voorwaarden en tegen de prijzen welke de gevolmachtigde raadzaam zal achten;
- safes te openen;
- belastingaangiften te doen (waaronder die van de erf- en schenkbelasting);
- bezwaar aan te tekenen en beroep in te stellen tegen belastingaanslagen (waaronder die van de erf- en schenkbelasting);
- de nalatenschap te verdelen; en
voorts al datgene verder of meer te doen hetgeen ter zake van een juiste afwikkeling door de gevolmachtigde raadzaam wordt geacht.
Door een dergelijke volmacht kan de gevolmachtigde ook zelfstandig overgaan tot verkoop en levering van bijvoorbeeld de woning. Een afzonderlijke volmacht is niet meer nodig.
Huurwoning
a. Woonde de overledene in een verzorgingstehuis:
Overleg met het verzorgingstehuis wanneer de kamer leeg moet zijn; veelal is dat namelijk binnen circa 7 dagen na het overlijden.
Indien je nog geen keuze wilt of kunt maken over de wijze van aanvaarden, dien je alle goederen tijdelijk op te slaan totdat duidelijk is wie de erfgenamen zijn en of zij deze goederen wel of niet in ontvangst willen nemen.
Tip: maak in dat geval foto's en een filmpje van de woonruimte van de overledene!
Zorg ervoor dat tijdig abonnementen van bijvoorbeeld telefoon, internet, krant en tijdschriften e.d. worden opgezegd.
Zorg dat apparatuur van een (internet)provider indien nodig, wordt teruggestuurd.
Beëindig na de overdracht de verzekeringen van bijvoorbeeld inboedel en aansprakelijkheid.
Is er een executeur benoemd, dan is de executeur degene die dit regelt.
b. Woonde de overledene in een huurwoning:
Overleg met de verhuurder wanneer de woning – veelal leeg en veeg-schoon – opgeleverd dient te worden en wat er verder nog moet gebeuren met betrekking tot de oplevering.
Let op: de huurwoning moet meestal in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Dit kan aanzienlijke kosten met zich mee brengen. Treed tijdig in overleg met de verhuurder.
Indien je nog geen keuze wilt of kunt maken over de wijze van aanvaarden, dien je alle goederen tijdelijk op te slaan totdat duidelijk is wie de erfgenamen zijn en of zij deze goederen wel of niet in ontvangst willen nemen.
Tip: maak in dat geval foto's en een filmpje van de woonruimte van de overledene!
Zorg ervoor dat tijdig abonnementen van bijvoorbeeld telefoon, internet, krant en tijdschriften, e.d. worden opgezegd.
Zorg dat apparatuur van een (internet)provider indien nodig wordt teruggestuurd.
Neem bij de eindinspectie met de verhuurder de meterstanden op van gas, water en elektra en geef deze door aan de betreffende maatschappijen.
Beëindig na de oplevering de verzekeringen van bijvoorbeeld inboedel en aansprakelijkheid.
Is er een executeur benoemd, dan is de executeur degene die dit regelt.
c. Woonde de overledene in een eigen woning:
Het is aan de erfgenamen om te beslissen wat er met de woning gaat gebeuren en met de zich daarin bevindende inboedelgoederen.
Zorg ervoor dat tijdig abonnementen van bijvoorbeeld telefoon, internet, krant en tijdschriften, e.d. worden opgezegd.
Zorg dat apparatuur van een (internet)provider indien nodig, wordt teruggestuurd.
Neem bij de overdracht van de woning aan de koper de meterstanden op van gas, water en elektra en geef deze door aan de betreffende maatschappijen.
Beëindig na de oplevering de verzekeringen van bijvoorbeeld inboedel en aansprakelijkheid.
Is er een executeur benoemd, dat is de executeur degene die dit in overleg met de erfgenamen kan regelen.
Eigen woning
1.
Naar erfgenaam
Een van de erfgenamen wil de woning “kopen” uit de nalatenschap. Neem contact op met een notaris voor het laten opstellen van een akte van verdeling. De notaris kan aangeven wat daarvoor precies moet worden aangeleverd.
Is er een executeur benoemd, dan is de executeur degene die dit regelt.
2.
Verkopen
De woning wordt verkocht:
a. Laat bijvoorbeeld twee makelaars een offerte uitbrengen voor de verkoop van de woning met daarin opgenomen:
- De verwachting met betrekking tot de verkoop (vraagprijs, duur);
- De kosten van de makelaar indien de opdracht tot verkoop wordt gegeven.
b. Informeer de verzekeringsmaatschappij.
Omdat de woning leeg zal staan, zal de verzekeringsmaatschappij de woning meestal alleen nog maar verzekeren tegen brand en stormschade.
Verzekering tegen inbraak wordt veelal uitgesloten.
Laat een aansprakelijkheidsverzekering, indien mogelijk, nog doorlopen totdat de woning is verkocht.
Wordt ook de aansprakelijkheidsverzekering beëindigd; informeer dan als erfgenaam bij een maatschappij of je een tijdelijke verzekering kunt afsluiten.
Nadat de woning is verkocht en geleverd aan een nieuwe eigenaar, kun je de verzekeringen met betrekking tot het woonhuis ook beëindigen.
c. Gas-water-elektra
Meld bij de betreffende maatschappij dat de woning leeg staat. De maandlasten zullen verlaagd worden naar leegstand totdat de woning is verkocht.
Nadat de woning verkocht is, geef je de laatste meterstanden door en volgen de eindafrekeningen.
d. Gemeentelijke belastingen
De verkoper van een woning (in dit geval de erfgenamen) dient bij verkoop van de woning nog de volledige aanslag van de gemeentelijk belastingen voor het jaar waarin de verkoop plaatsvindt te betalen. Het eventueel te veel betaalde wordt bij de verkoop van de woning op de nota van afrekening bij de notaris met de kopers verrekend. Vraag na het overlijden bij de gemeente een opgave van het saldo dat nog openstaat en wat voor het gehele (resterende) jaar voor de gemeentelijke belastingen nog dient te worden betaald.
Is er een executeur benoemd, dan is de executeur degene die vorenstaande punten regelt.
Bankrekeningen
Informeer na het overlijden de bank. Zij zullen je informeren wat er moet gebeuren.
Worden de bankrekeningen geblokkeerd, dat kan deze blokkade met een verklaring van erfrecht worden opgeheven (zie hiervoor).
Beschikken over bankrekeningen
Een executeur kan of de erfgenamen kunnen - veelal na afgifte van een verklaring van erfrecht - weer over de bankrekeningen beschikken.
Onbekend bij welke bank je moet zijn
Ben je erfgenaam of executeur en belast met de afhandeling van een nalatenschap, en heb je geen goed beeld van de bankrekeningen die de overledene aanhield bij één of meerdere banken in Nederland? Dan kun je via de website een onderzoek laten verrichten.
Auteur
Harriët van Casteren-Schepers
Harriët van Casteren-Schepers is paralegal en werkt op onze vestiging DKT Notarissen Udenhout. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak met haar maken? Dan kun je haar bellen op 013 549 49 22 of mailen via h.vancasteren@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.