Hoe weet ik waaruit een nalatenschap bestaat en wat ik allemaal moet doen
E
en aangifte inkomstenbelasting en de bankafschriften geven je al een goed beeld van bezittingen, schulden, abonnementen en dergelijke.
Boedelbeschrijving
E
en boedelbeschrijving is een overzicht van alle bezittingen en schulden van de overledene op de overlijdensdatum. De boedelbeschrijving laat dus eigenlijk het startpunt zien van de afwikkeling van een nalatenschap. Dit document wordt opgesteld door de executeur, door de gevolmachtigde in een nalatenschap of door de erfgenamen samen. Het overzicht kan ook gebruikt worden bij het invullen van de aangifte erfbelasting. De Belastingdienst wil namelijk ook de omvang en de samenstelling van de nalatenschap op de overlijdensdatum weten.
Voor een voorbeeld van een boedelbeschrijving verwijzen we je naar:
de website van de rechtspraak.
Soms moet een boedelbeschrijving door de notaris worden opgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer sprake is van minderjarige erfgenamen en de kantonrechter hierom verzoekt. In het testament van de overledene kan ook bepaald zijn dat er een notariële boedelbeschrijving moet worden opgesteld. Dit is vaak het geval bij zogenaamde langstlevende testamenten.
Als je bij een notaris onder ede verklaart wat de omvang en samenstelling van de nalatenschap was, verklein je onder meer de kans dat discussie met de Belastingdienst kan ontstaan over de aftrekposten in de nalatenschap.
Daarnaast kun je in de notariële akte van boedelbeschrijving afspraken maken over de opeisbaarheid (bijvoorbeeld vastleggen dat de kinderen hun erfdelen ook kunnen opeisen als je naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat of als je zorg thuis nodig hebt).
Kindsdeel in verband met het vooroverlijden van de eerste ouder
I
ndien je tweede ouder komt te overlijden, is het goed om na te gaan of je wellicht nog recht heeft op een kindsdeel naar aanleiding van het overlijden van je eerste ouder.
Indien niet bekend is of je hierop nog recht hebt, neem dan contact op met een notaris.
Een niet uitgekeerd kindsdeel vormt namelijk een schuld in de nalatenschap van de tweede ouder.
Wie is allemaal op de hoogte van het overlijden
N
adat bij de gemeente aangifte is gedaan van het overlijden, worden een aantal instanties ‘automatisch’ geïnformeerd over het overlijden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Belastingdienst, de grote pensioenfondsen zoals bijvoorbeeld ABP en de SVB (voor bijvoorbeeld de AOW).
Banken, kleinere pensioenfondsen, tijdschriften, loterijen etc. krijgen het overlijden niet ‘automatisch’ door; dit zullen de erfgenamen of de executeur zelf moeten melden.
Kijk daarom in de administratie van de overledene na welke abonnementen en contracten een overledene heeft.
Inboedel/sieraden
L
aat waardevolle sieraden/inboedelgoederen, kunst en antiek altijd taxeren zodat je een juiste vaststelling hebt van deze goederen. Enerzijds voor de (verdeling tussen de) erfgenamen onderling en anderzijds voor de aangifte erfbelasting.
Opzeggen van abonnementen
D
it gaat niet automatisch. Erfgenamen of een executeur dienen hiervoor te zorgen.
Rechtsbijstandsverzekering
I
nformeer de maatschappij over het overlijden. Indien mogelijk is het raadzaam deze verzekering aan te houden totdat de nalatenschap volledig is afgewikkeld.
Reisverzekering
I
nformeer de maatschappij over het overlijden zodat de verzekering beëindigd kan worden.
Auto en overschrijven kenteken
A
ls de geregistreerde eigenaar/houder van een voertuig overlijdt, krijgt de RDW hier automatisch een melding van via de Basisregistratie Personen (BRP). Het voertuig kan niet op naam van de overleden eigenaar blijven staan en moet worden overgeschreven. Ga voor meer informatie naar de website van de RDW naar het tabblad: '
een voertuig erven'.
Belastingdienst
V
rij snel na het overlijden stuurt de Belastingdienst een brief voor het opgeven van een contactpersoon. De contactpersoon is de persoon die vervolgens alle post van de Belastingdienst krijgt toegezonden.