HUIS OP NAAM KINDEREN EN ER ZELF BLIJVEN WONEN
18 maart 2021DE BEHEERSREGELING
16 april 2021DE DERDENGELDEN REKENING
Inleiding
A ls je gebruikt maakt van de diensten van een notaris dan hoor je vaak de term: derdengeldenrekening. Een derdengeldenrekening wordt ook wel een kwaliteitsrekening of derdenrekening genoemd. Maar wat is een derdengeldenrekening? Hieronder leggen wij je uit waar deze derdengeldenrekening voor dient.Wat is een derdengeldenrekening?
N otarissen zijn wettelijk verplicht een derdengeldenrekening aan te houden. Zo'n rekening is een bankrekening van een notariskantoor die bestemd is voor gelden die niet aan de notaris/ het notariskantoor zelf toebehoren. Volgens de wet mag de derdengeldenrekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Denk bijvoorbeeld aan de overdracht van een woning of de verkoop van aandelen in een BV.Hoe werkt zo'n derdengeldenrekening?
O p de derdengeldenrekening staat het geld dat cliënten, zoals erfgenamen of kopers van een woning, aan de notaris hebben toevertrouwd in verband met werkzaamheden van de notaris. De notaris is niet meer dan de beheerder van deze gelden. Het geld valt dus niet in het vermogen van de notaris of van het notariskantoor. Hierdoor vallen deze gelden niet in een eventueel faillissement van de notaris of het notariskantoor én zijn deze beschermd tegen oneigenlijk gebruik. De notaris moet ervoor zorgen dat het resultaat van zijn kantoor op een andere bankrekening wordt gestort. De derdengeldenrekening wordt vaak gebruikt bij de overdracht van een woning of de verkoop van aandelen in een BV. De koper dient de koopprijs te storten op de derdengeldenrekening van de notaris; de notaris houdt dat geld op dat moment voor de koper. Vanaf het moment dat de overdracht van de woning of aandelen succesvol heeft plaatsgevonden, houdt de notaris het geld voor de verkoper.
Waar mag de derdengeldenrekening niet voor gebruikt worden?
D
e notaris mag dus alleen maar in specifieke gevallen geld op de derdengeldenrekening voor anderen houden. Geldverkeer waarbij de notaris niet direct betrokken is, mag dan ook niet naar de derdengeldenrekening van de notaris worden overgemaakt. De notaris mag namelijk niet als een soort bank optreden. Geld in bewaring geven bij de notaris voor een transactie waar de notaris niet bij betrokken is, is dus niet toegestaan. Ook aan het einde van het jaar al vast een nog niet verschuldigde waarborgsom of koopprijs op de derdengeldenrekening storten, om zo je box 3 vermogen te verkleinen, is niet toegestaan.
Voorkomen witwassen en fraude
I
n het kader van de bestrijding van fraude en witwaspraktijken is het belangrijk dat de geldstromen tussen partijen helder en transparant zijn. Daarom zal de notaris jou altijd vragen naar de herkomst van de gelden (lees hier de blog over dit onderwerp) die naar de derdengeldenrekening worden overgeboekt en gelden er strenge regels voor de notaris voor het uitbetalen van gelden van de derdengeldenrekening aan een ander. De notaris mag in principe alleen geld overmaken naar een bankrekening op naam van diegene die recht heeft op betaling, zoals bijvoorbeeld een verkoper, een bank of een erfgenaam.
Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Het gaat dan over betalingen die in nauw verbonden zijn met de akte of het dossier en die eenvoudig te controleren zijn. Denk bijvoorbeeld aan een notaris die geld uitbetaalt aan een andere notaris in verband met een samenhangende transactie. Ook kunnen de kosten van een derde die bij de akte is betrokken (bijvoorbeeld een makelaar, hypotheekbemiddelaar, tolk, taxateur, advocaat etc.) via de derdengeldenrekening aan die betrokken partij worden uitbetaald. Verder is het ook toegestaan dat via de derdengeldenrekening van de notaris andere schulden dan de hypothecaire geldlening worden afgelost, indien de aflossing van die andere schulden door de bank als voorwaarde wordt gesteld voor het ondertekenen van de akte.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de derdengeldenrekening? Neem dan gerust contact met ons op.