DRIE TIPS VOOR NEDERBELGEN OVER TESTAMENTEN
15 februari 2019PRIVACY VAN ONDERNEMERS WORDT BETER GEWAARBORGD
19 februari 2019Gilbert
Zuidam Distillers, Brabantse Farm to glass distillery
13.februari.2019 | Sven HoogeveenDit artikel is verschenen in onze nieuwsbrief van februari 2019|
In 1975 startten Fred en Hélène van Zuidam een distilleerderij(tje) in Baarle-Nassau, met als doel de mooiste distillaten en extracten maken en deze te verwerken tot de beste kwaliteitslikeuren van Nederland. In 1994 kwam de oudste zoon Patrick in het bedrijf werken, die de taken van vaders overnam. Eén van zijn wensen was om een eigen whisky te maken. In 2000 kwam de jongste zoon Gilbert het team versterken en begon de verkoop via zelfstandige slijterijen. br>
br>
Vandaag de dag is Zuidam Distillers één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familiebedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creëren zij een breed palet aan liqueuren, genevers, gin & whisky, vanzelfsprekend zonder gebruik te maken van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. We legden onze vijf vragen voor aan Gilbert, die binnen Zuidam Distillers verantwoordelijk is voor de verkoop.
H oe start jouw dag?
Gelukkig start elke dag anders voor mij, maar altijd met een kop koffie. De ene keer ga ik op pad om (potentiële) klanten te bezoeken, en de andere keer naar de zaak. Op de distilleerderij worden de ketels elke dag om 7.30 uur aangezet en beginnen we gelijk met het storten van het graan (gemoute gerst, rogge en/of mais, of melasse van rietsuiker). Rond die tijd komt ook het personeel binnen en beginnen we de dag gezellig met een kop koffie of thee.W at doet jouw/jullie bedrijf?
Zuidam Distillers is nog een van de laatste ambachtelijke familie-distilleerderijen van Nederland. Wij zijn een distilleerderij die van ‘Farm to Glass’ werken, wat inhoudt dat wij onze eigen graanvelden hebben en het graan in onze distilleerderij verwerken tot Nederlandse Millstone Whisky en Zuidam Genevers. Daarnaast maken wij extracten en distillaten (halffabricaten) van fruit en specerijen. Met dit pallet aan smaken, maken we Zuidam liqueuren en andere mooie spirits zoals Dutch Courage gin en Flying Dutchman Rum.W aar ben je/zijn jullie het meest trots op?
Ik denk dat we met de hele familie het meest trots zijn op hoe we het bedrijf in al die jaren hebben opgebouwd. Kwaliteit staat bij ons voorop van service tot product. Trots zijn we ook op de groei van 20 vaatjes die we hadden toen ik begon, tot het hebben van de grootste vatenopslag van Nederland (van zo'n 8000 tot 9000 vaten). Ten slotte zijn we blij met de klanten waar we zaken mee doen en zijn we trots op de nauwe band/korte lijnen die we hebben met veel slijters/wijnhandels.V an welke fout heb je/hebben jullie het meest geleerd?
Geef elk persoon de ruimte om te doen waar hij/zij goed in is, en respecteer de ander. Daarnaast moet je je hart volgen en niet altijd doen wat buitenstaanders vinden dat je moet doen, ook al zit je in een moeilijke situatie.H oe sluit je je dag af?
De dag wordt altijd anders afgesloten, geen dag is hetzelfde voor mij. Het liefst ga ik zo snel mogelijk terug naar mijn gezin, maar het kan ook zo zijn dat ik een paar dagen in het buitenland verblijf voor het werk, of dat ik tot laat ergens in het land ben bij een proeverij.Wil je meer weten over Zuidam Distillers? Kijk dan even op hun website.
Auteur
Sven Hoogeveen
Sven is kandidaat-notaris op het kantoor in Udenhout. Zijn specialisme is het adviseren op het gebied van het familierecht en de estate planning.
IK MELD ME AAN
Ben je ook een Brabantse ondernemer en heb je een interessant verhaal over jouw bedrijf en hoe je daarmee omgaat? Meld je dan nu aan.
Onze website wordt maandelijks door duizenden bezoekers en nieuwsbriefabonnees gelezen!