Digitaal aandeelhoudersregister
25 oktober 2024Wat is het verschil tussen een notaris, kandidaat-notaris en toegevoegd notaris?
Je krijgt in je leven allemaal eens te maken met belangrijke zaken die officieel vastgelegd dienen te worden. Je droomhuis staat te koop en jij kunt het kopen. Je hebt een topproduct bedacht waarvoor je een eigen bedrijf wilt starten. Je hebt misschien wel de partner van je leven gevonden en wilt gaan samenwonen of trouwen! Of je beschikt over zoveel geld dat je het graag zou willen schenken aan de liefste mensen om je heen.
Welke notaris
M aar ook als je een testament wil laten opstellen om ervoor te zorgen dat jouw bezittingen en nalatenschap volgens jouw eigen wensen worden verdeeld na je overlijden of een levenstestament voor het geval je in de toekomst wilsonbekwaam wordt door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.
Dat moet worden vastgelegd. En wel bij een notaris. Maar doe je dat nu bij een notaris, een kandidaat-notaris of juist bij een toegevoegd notaris? Dat kan bij alle drie maar wat zijn de verschillen tussen deze drie notarissen?
Notaris
E en notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen, geeft juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen. Dit kan op verschillende gebieden zijn waaronder familierecht, ondernemingsrecht en registergoederenrecht. "Notaris" is een wettelijk beschermd beroep.
Als notaris ben je alleen of samen met andere notarissen verantwoordelijk voor het notariskantoor. Je runt een onderneming naast je eigen juridische werkzaamheden. Je zorgt met je team dat er voldoende werk binnenkomt, je bepaalt in overleg met de andere notarissen de tarieven en geeft leiding aan je medewerkers.
Om notaris te worden kun je een bestaande notaris opvolgen. Onder bepaalde voorwaarden mag je ook een eigen kantoor beginnen. Je moet hiervoor een ondernemingsplan hebben dat aan de eisen voldoet.
Elke notaris is begonnen als kandidaat-notaris.
Kandidaat-notaris
J e hebt de universiteit afgerond en bent werkzaam op een notariskantoor. Dit maakt je een kandidaat-notaris. Een kandidaat-notaris werkt onder de verantwoordelijkheid van een notaris.
Je mag alle taken uitvoeren die een notaris of toegevoegd notaris ook uitvoeren zoals cliënten begeleiden, besprekingen voeren en juridisch advies geven, registers bijwerken, werken aan eigen dossiers en akten opstellen. Tijdens de eerste drie jaren volgt de kandidaat-notaris naast het werk de notariële beroepsopleiding.
Een kandidaat-notaris mag alleen aktes ondertekenen als hij of zij is aangewezen als waarnemer van de notaris. Vereiste daarvoor is de afronding van de beroepsopleiding en minimaal drie jaar werkervaring als kandidaat-notaris. Tijdens de waarneming heeft de kandidaat-notaris dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.
Het is niet verplicht voor een kandidaat-notaris om notaris te worden. Iemand kan ook werkzaam blijven als kandidaat-notaris op een notariskantoor.
Toegevoegd notaris
V anaf 1 januari 2013 is het begrip 'toegevoegd' notaris geïntroduceerd in de juridische wereld.
Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is de toegevoegd notaris in het leven geroepen als alternatief voor kandidaat-notarissen die geen ondernemer willen worden.
Je mag in principe dezelfde werkzaamheden verrichten als een notaris maar niet als ondernemer.
Je mag jezelf toegevoegd notaris noemen zodra je bent aangewezen bij een Besluit van de Staatssecretaris en je een eed of belofte bij de rechtbank hebt afgelegd. Ben je toegevoegd notaris, dan kun je er later alsnog voor kiezen om notaris te worden. In die zin is het voor sommige kandidaat-notarissen een opstapje naar het ambt van notaris.
AUTEUR
Husnah Lesteluhu
Husnah is Secretarieel medewerker en werkt op onze vestiging in Tilburg EnTrada. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 5 49 49 43 of mailen naar tilburg@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.