VLOG – VESTIGING RIJEN GAAT VERHUIZEN
23 maart 2022FAQ: CHECKLIST WAT TE DOEN NA EEN OVERLIJDEN – DEEL I VAN II
1 april 2022STAPPENPLAN EXECUTEUR
Ben je tot executeur benoemd in een erfenis? Bij de afwikkeling van een erfenis door een executeur komt veel kijken. Als executeur ben jij de persoon die alles mag regelen. Maar welke taken en werkzaamheden heb je als executeur precies? In deze blog lees je wat de werkzaamheden van een executeur op hoofdlijnen zijn.
Stap 1. Opstarten werkzaamheden
D
e executeur bericht als eerste de personen die volgens het testament erfgenaam of legataris zijn, zodat zij op de hoogte worden gesteld van hun positie en rechten in de erfenis.
Een legataris is iemand aan wie door de overledene in zijn testament een geldbedrag of een bepaald goed is toegekend. Als legataris heb je recht op afgifte van dat geldbedrag of van dat goed, maar je bent geen erfgenaam in de erfenis. De executeur kan ook de notaris vragen om de erfgenamen en de legatarissen te informeren. De erfgenamen kunnen zolang de executeur niet klaar is met zijn taak, niet zonder zijn toestemming of medewerking de erfenis verdelen of bezittingen verkopen.
De executeur heeft ook als taak om snel over te gaan tot het inventariseren van de bezittingen en de schulden van de erfenis, zodat duidelijk wordt of de erfenis per saldo positief of negatief is. Bij een negatief saldo moet dit zo snel mogelijk bij de kantonrechter worden gemeld. Doet de executeur dat niet, dan kan hij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Ook dient de executeur op grond van zijn zorgplicht de bankafschriften bij de bank op te vragen. Een bank hoeft alleen maar administratie te verstrekken in de periode van 7 jaar voorafgaand aan het verzoek. Wanneer deze bankafschriften kort na het overlijden worden opgevraagd, heeft de executeur een zo compleet mogelijk beeld over het verloop van het vermogen voorafgaand aan het overlijden. Dit is met name van belang als er een beroep op de legitieme portie is gedaan of als dit beroep valt te verwachten. De legitieme portie is een minimum erfdeel waar kinderen, en in sommige gevallen kleinkinderen, een beroep op kunnen doen binnen vijf jaar na het overlijden van de betreffende (groot)ouder. De legitimaris (de persoon die een beroep heeft gedaan op zijn legitieme portie) heeft recht op informatie over het vermogen van de (groot)ouder. Niet alleen informatie over het moment dat de nalatenschap openviel, maar ook informatie over bijvoorbeeld gedane schenkingen. Deze informatie kan (gedeeltelijk) met behulp van de bankafschriften worden aangetoond.
Stap 2. Een boedelbeschrijving maken
N a de inventarisatie van de bezittingen maakt de executeur een boedelbeschrijving. Een boedelbeschrijving is een overzicht van alle bezittingen en alle schulden van de overledene. Per bezitting wordt de waarde ervan vermeld op de datum van het overlijden en bij elke schuld de hoogte daarvan op de datum van het overlijden. Als de waarde van een bezitting niet bekend is, dan kan die in veel gevallen worden geschat. Bij waardevolle bezittingen, zoals sieraden, is het verstandig deze te laten taxeren. De bedoeling van de boedelbeschrijving is om een idee te krijgen waaruit de erfenis bestaat en of de erfenis groot genoeg is om alle schulden te betalen.
Stap 3. Aangifte inkomstenbelasting
V oor de overledene moet meestal nog een laatste aangifte voor de inkomstenbelasting worden gedaan. De executeur of de erfgenamen kunnen deze aangifte zelf doen of door iemand anders laten doen. Met het 'contactpersoon formulier' kan de executeur zich als contactpersoon voor de belastingen (ook de erfbelasting) bij de Belastingdienst opgeven. Dit formulier is bij de Belastingdienst op te vragen. Soms wordt het door de Belastingdienst automatisch naar het laatste adres van de overledene gestuurd. In verband met een teruggave voor de inkomstenbelasting is het volgende belangrijk. De Belastingdienst maakt een teruggave over naar de bankrekening waarnaar eerder teruggaven zijn overgemaakt. Daarom is het belangrijk deze bankrekening niet op te heffen.
Stap 4. Aangifte erfbelasting
E
en executeur is volgens de wet verplicht aangifte voor de erfbelasting te doen als hij het aangiftebiljet heeft ontvangen of als hij weet dat de erfgenamen meer erven dan een
erfgenaam belastingvrij mag erven (dus óók als de Belastingdienst geen aangiftebiljet toestuurt), het zogenoemde vrijgestelde bedrag voor de erfbelasting. De aangifte moet in elk geval binnen acht maanden na overlijden worden gedaan. Deze termijn kan op verzoek van de executeur worden verlengd door de Belastingdienst. Belangrijk om te weten is dat de executeur hoofdelijk aansprakelijk is voor de te betalen erfbelasting, maar dat deze wel uit de nalatenschap mag worden betaald. Als de executeur de te betalen erfbelasting niet uit de
nalatenschap kan voldoen en als de erfgenamen de erfbelasting ook niet betalen, betekent dit dat de executeur die belasting zelf, uit eigen vermogen, moet betalen. Als vermogen van de overledene bewust niet wordt opgegeven bij de Belastingdienst (bijvoorbeeld een buitenlandse bankrekening), blijft de executeur in beginsel aansprakelijk voor de erfbelasting die daarover moet worden betaald. Het is belangrijk dat de erfgenamen (en dus ook de executeur) alle informatie geven over het vermogen van de overledene, dus ook over vermogen in bijvoorbeeld het buitenland.
Het risico dat de executeur loopt om aansprakelijk te worden gesteld voor de te betalen erfbelasting kan worden beperkt. Dit kan de executeur doen door de erfgenamen te laten verklaren dat zij alle beschikbare informatie over het vermogen van de overledene aan hem hebben gegeven. Ook kunnen de erfgenamen verklaren dat de erfbelasting die eventueel op de executeur wordt verhaald door de erfgenamen uit hun eigen middelen zal worden vergoed. Deze verklaring geeft echter geen garantie, aangezien de erfgenamen wel voldoende eigen vermogen moeten hebben om het bedrag dat de executeur eventueel moet voldoen aan hem te vergoeden.
Stap 5. Het verkopen van bezittingen … als dat nodig is om de schulden te betalen
A ls op de bankrekening(en) van de overledene niet genoeg geld staat om alle schulden van de erfenis te betalen, mag de executeur bezittingen van de overledene verkopen. De verkoopopbrengst wordt dan gebruikt om de schulden te betalen. Voordat de executeur iets uit de erfenis verkoopt, is het advies eerst met de erfgenamen te overleggen. Soms is in het testament bepaald dat de executeur met de erfgenamen moet overleggen. Als er geen sprake is van het voldoen van schulden, dan kan de executeur alleen bezittingen uit de erfenis verkopen als alle erfgenamen toestemming geven voor de verkoop. Ook is het mogelijk dat alle erfgenamen de executeur een volmacht geven. De executeur hoeft dan niet voor elk goed toestemming te vragen om het te mogen verkopen. Een volmacht kan bijvoorbeeld ook van pas komen als er een woning in de erfenis zit en niemand van de erfgenamen interesse heeft in de woning. De executeur mag de woning dan namens de erfgenamen verkopen.Stap 6. De schulden betalen
A ls de executeur zeker weet dat de erfenis groot genoeg is om alle schulden te betalen en er daarna nog voldoende bezittingen zijn en/of geld over is om de uitvaartkosten en de legaten aan de legatarissen te kunnen geven, dan kan de executeur opeisbare schulden gaan betalen. Dit zijn onder meer de kosten van de afwikkeling van de erfenis, de belastingen en andere betalingsverplichtingen van de overledene.Stap 7. Maken rekening en verantwoording
D e executeur is klaar met zijn werk als de erfenis zo ver is afgewikkeld dat die kan worden verdeeld. Hiermee wordt bedoeld dat alle schulden zijn betaald en er geen (terug)betalingen (restituties) meer verwacht worden. De erfgenamen zelf kunnen dan de erfenis verdelen (al dan niet in overleg met de notaris). De executeur sluit zijn werkzaamheden af met een zogenaamde ‘rekening en verantwoording’. Dit is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven in de nalatenschap en de handelingen die hij heeft verricht. Alle inkomsten en uitgaven moeten door de erfgenamen te controleren zijn. Zorg er als executeur dus voor dat bonnen, facturen en bankoverzichten bij de rekening en verantwoording zitten. Als de erfgenamen het eens zijn met dit overzicht, ondertekenen zij voor 'akkoord'. De erfgenamen kunnen de executeur ook kwijting en décharge geven voor zijn verrichte werkzaamheden. Dit wil zeggen dat de erfgenamen schriftelijk vastleggen dat de executeur zijn taak goed heeft verricht, zodat hij op een later moment niet meer door de erfgenamen kan worden aangesproken op de werkzaamheden die hij heeft verricht.Verder moet de executeur ondertussen ook…
G oed zorgen voor de erfenis. Dit betekent onder meer het bijhouden van de administratie over de erfenis en ervoor zorgen dat alle spullen in goede staat blijven. Bijvoorbeeld: dat de tuin rond het huis niet verwildert en dat noodzakelijke reparaties worden uitgevoerd. Had de overledene een huurwoning? Zeg de huur dan zo snel mogelijk op. De huurkosten en de eventuele servicekosten kunnen namelijk flink oplopen. Ook moet de executeur op tijd abonnementen van de overledene opzeggen zodat er geen onnodige kosten worden gemaakt. Belangrijk om te weten is dat als de executeur niet goed voor de erfenis zorgt hij door de erfgenamen voor de schade aansprakelijk kan worden gesteld. Vooral bij bezittingen die snel in waarde kunnen dalen, zoals aandelen en effecten, bestaat dit risico. Het beste is om bij dit soort bezittingen snel met de erfgenamen te overleggen wat ermee gedaan moet worden. De erfgenamen zijn degenen die uiteindelijk recht op de erfenis hebben. De executeur heeft daarom een informatieplicht naar de erfgenamen. Hij informeert hen in elk geval over wat zijn werkzaamheden zijn en geeft hen de nodige informatie over hoe zij hun erfdeel in hun eigen aangifte inkomstenbelasting moeten aangeven. Het advies is dat de executeur zo veel mogelijk contact met de erfgenamen heeft en zijn werkzaamheden met hen overlegt, zelfs als het testament dit niet verplicht. Zo kan de executeur latere discussie over zijn handelen en aansprakelijkheid voorkomen.Stap 8. Verdeling van de erfenis
E en executeur zorgt niet voor de verdeling van de bezittingen, zoals het geld, het huis en de waardevolle spullen. De erfgenamen verzorgen samen de verdeling van de erfenis. Concreet betekent dit dat de erfgenamen de waardevolle spullen in onderling overleg moeten verdelen en dat zij ervoor zorgen dat iedereen zijn erfdeel krijgt uitgekeerd. Het kan zijn dat in het testament een executeur-afwikkelingsbewindvoerder is benoemd. Een executeur-afwikkelingsbewindvoerder heeft dezelfde taken als een 'gewone' executeur met nog een paar extra bevoegdheden. Vaak gaat het om het verdelen van de erfenis of het overdragen van onroerend goed. De extra bevoegdheden blijken uit het testament. Wil jij als executeur hulp bij het uitvoeren van je werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je verder adviseren over wat je wel en niet mag (en soms moet) doen. We kunnen je daarnaast helpen bij onder andere het opstellen van de boedelbeschrijving en de aangifte erfbelasting.AUTEUR
Rowena van Strien
Rowena van Strien is kandidaat-notaris en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak met haar maken? Dan kun je haar bellen op 013 549 49 49 of mailen via r.vanstrien@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.