KOMT U 28 MEI OOK NAAR ONZE HUISKAMERGESPREKKEN?
20 mei 2019STILLE WILLE
6 juni 2019Je hebt een tweede woning in Frankrijk: hoe zit het met het erfrecht en de erfbelasting?
E en vakantiewoning in Frankrijk is natuurlijk erg leuk, maar wat gebeurt er na jouw overlijden met die woning? Het is belangrijk om hierover na te denken. In deze blog vertellen we je meer hierover.Welk erfrecht is van toepassing?
I ndien je als Nederlander bezittingen hebt Frankrijk, is het goed om je je te realiseren dat bij jouw overlijden het Franse erfrecht van toepassing kan zijn. Daarnaast kan er (ook) in Frankrijk successierecht (erfbelasting) verschuldigd zijn. Deze blog gaat in op het recht dat van toepassing is op de vererving en afwikkeling van je nalatenschap, wanneer er sprake is van een internationale nalatenschap. In een volgende blog zal worden ingegaan op de gevolgen voor de erfbelasting in Frankrijk.
Vóór 17 augustus 2015 vererfde een vakantiehuis in Frankrijk altijd naar Frans recht, ook al was er een Nederlands testament. In het Franse erfrecht hebben kinderen veel sterkere rechten dan de langstlevende partner. De langstlevende kan op grond van de Franse regels kiezen tussen het vruchtgebruik van de nalatenschap of het eigendom een kwart van de nalatenschap. Wanneer er sprake is van stiefkinderen, bestaat deze keuze niet.
Als het Franse recht van toepassing is, wordt de langstlevende dus geen enig eigenaar of eigenaresse van de Franse vakantiewoning.
Heeft een echtpaar geen kinderen, kunnen ook de ouders van de overledene op grond van het Franse recht erfgenaam zijn. Het gevolg na het overlijden van de eerste partner is dan dat het huis onverdeeld eigendom wordt van de langstlevende partner en zijn of haar schoonouders. In Nederland is dit ondenkbaar.
Vanaf 17 augustus 2015 zijn er andere regels van toepassing. Bij overlijden op of na die datum bepalen de regels van de Europese erfrechtverordening (onder andere) welk recht er van toepassing is in geval van een internationale nalatenschap.
In een testament kan je een rechtskeuze maken. Je kan alleen kiezen voor het recht van het land waarvan je de nationaliteit hebt.
Breng je geen rechtskeuze uit (en heb je dat ook niet eerder gedaan), vererft de hele nalatenschap naar het recht van het land waar je op het tijdstip van overlijden je gewone verblijfplaats had. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de gelukkige gepensioneerden die als God in Frankrijk leven. Immers: zonder een goed testament kan het (vrij partner-onvriendelijke) Franse erfrecht van toepassing zijn. En let op: in welk land je ingeschreven bent, is niet leidend. Voor het vaststellen van de laatste gewone verblijfplaats moeten alle relevante feiten en elementen in aanmerking worden genomen (zoals de duur, regelmaat en reden van een verblijf in een land).
Woon je in Nederland en/of wanneer je in je testament een rechtskeuze voor het Nederlandse erfrecht hebt gemaakt, dan is op jouw nalatenschap het Nederlandse recht van toepassing, óók op je vakantiehuis in Frankrijk. Dit geldt zowel voor de vererving als de afwikkeling van de nalatenschap. De Franse notaris moet het toepasselijke recht en de inhoud van dit testament ook accepteren.
Het doel van de erfrechtverordening is het eenvoudiger regelen van de vererving en afwikkeling van internationale nalatenschappen. Dat maakt het afwikkelen van een nalatenschap met een vakantiehuis in Frankrijk een stuk makkelijker. Toch?
Belangrijk om op te merken: ook al is het Nederlandse recht van toepassing, slechts een Franse notaris is bevoegd om de tenaamstelling van de Franse woning na het overlijden in het Franse Kadaster te verwerken.
Een aantal praktische problemen
E en aantal praktische problemen. Waar in Frankrijk de belangen van de kinderen vóór gaan op die van een langstlevende, wordt in de Nederlandse testamenten doorgaans de langstlevende zo veel mogelijk beschermd. De Nederlandse testamenten die in Frankrijk moeten worden uitgevoerd, vergen vaak nadere uitleg aan de Franse notaris. Met name wanneer de betrokken Franse notaris geen of weinig ervaring heeft met internationale nalatenschappen.
Te meer nog, omdat Nederlandse notarissen, vanuit het oogpunt van de estate-planning vaak (lange en ingewikkelde) testamenten maken, waarin de langstlevende echtgenoot in het testament de bevoegdheid krijgt om na het overlijden van de eerste echtgenoot keuzes kan maken om de nalatenschap zo gunstig mogelijk af te wikkelen. In dit soort flexibele testamenten kan het zijn dat de langstlevende partner een erfdeel van 1% verkrijgt, maar toch 100% van de goederen in vol eigendom krijgt. Ook kan in het testament een regeling staan op grond waarvan iemand het recht van vruchtgebruik krijgt, maar met de mogelijkheid zelfstandig dit goed te vervreemden of te verteren (lees: het zelfstandig in eigendom over te maken en/of dit vermogen op te maken). Dergelijke mogelijkheden (en testamenten) kent het Franse recht niet.
Ervaring leert dat de afwikkeling van (ingewikkelde) Nederlandse testamenten in Frankrijk niet altijd even vlekkeloos verloopt.
De juridische werkelijkheid kan wel eens anders zijn dan de praktische uitvoering in Frankrijk.
Door een goed testament te maken dat rekening houdt met Franse onzekerheden, kun je vervelende verrassingen voorkomen.
Hulp nodig?
H eb je een tweede woning in Frankrijk, maar nog niets geregeld? Of heb je wel testamenten (of andere akten) getekend, maar twijfel je of deze akten wel de gewenste effecten sorteren? Neem contact op met Desiree van den Hoonaard.
p.s. Wisten jullie dat je bij ons ook terecht kunt voor alle vragen met betrekking tot Nederland-Belgische dossiers?
AUTEUR
Desiree van den Hoonaard, toegevoegd notaris
Desiree heeft jarenlange ervaring met het Franse erf- en successierecht en spreekt daarnaast ook nog eens vloeiend Frans. Desiree richt zich daarom voornamelijk op de advisering en begeleiding van Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk. Wilt u een afspraak met haar maken? Dan kunt u contact opnemen door te bellen met +31 (0) 13 5 49 49 54 of te mailen naar d.vandenhoonaard@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over het opstellen van een testament dat rekening houdt met een vakantiehuis buiten Nederland of over de afwikkeling van de nalatenschap met een vakantiehuis in het buitenland? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.