
Benoeming tot executeur afwijzen
28 februari 2025De 5%-regeling: Extra zekerheid bij de bouw van je nieuwbouwwoning
Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, wil je natuurlijk zeker weten dat alles in goede staat is wanneer je de sleutel krijgt. De 5%-regeling biedt kopers extra zekerheid door een deel van de aanneemsom apart te zetten, zodat je beschermd bent tegen eventuele gebreken die pas na oplevering zichtbaar worden. In deze blog leggen we je uit wat deze regeling precies inhoudt en hoe het je kan helpen bij het kopen van je nieuwbouwwoning.
Wat is de 5%-regeling?
D
e 5%-regeling is een bescherming voor consumenten die een nieuwbouwwoning kopen. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning wordt de aanneemsom, het bedrag dat je aan de aannemer moet betalen voor de bouw van je woning, in verschillende termijnen betaald. De laatste termijn wordt normaal vóór de oplevering van de woning voldaan. Maar wat als er bij de oplevering gebreken blijken te zijn? Om te voorkomen dat je je geld al hebt betaald zonder dat je zekerheid hebt over de afhandeling van gebreken, kun je gebruik maken van
de 5%-regeling.
Je hebt namelijk de mogelijkheid om maximaal 5% van de totale aanneemsom (exclusief de koopprijs van de grond) bij de notaris te storten in plaats van het direct aan de aannemer te betalen. Dit bedrag blijft als het ware in “depot” staan, zodat je zeker weet dat het geld pas naar de aannemer gaat als de woning in de afgesproken staat wordt opgeleverd.
Alternatief: bankgarantie
I n plaats van een depot kan de aannemer ook kiezen voor een bankgarantie. Dit houdt in dat de aannemer zich verbindt om gedurende drie maanden na de oplevering eenzelfde bedrag beschikbaar te houden voor het geval er gebreken worden geconstateerd. De bankgarantie moet op het moment van de oplevering bij de notaris aanwezig zijn. Let wel op: niet elke bankgarantie voldoet aan de eisen! Het is de verantwoordelijkheid van de (project)notaris om te controleren of de garantie aan de voorwaarden voldoet. De bankgarantie mag bijvoorbeeld geen beperkte looptijd hebben of automatisch vervallen.
Melding van gebreken
A ls je bij de oplevering gebreken ontdekt, moet je deze binnen drie maanden schriftelijk melden. Eventuele gebreken hoeven dus niet per se op het proces-verbaal van de oplevering te zijn vermeld. Deze drie maanden geven je de tijd om te controleren of alles aan de verwachtingen voldoet. Mocht je besluiten de gebreken niet te melden, dan wordt het depotbedrag alsnog aan de aannemer uitbetaald.
Hoe werkt de uitbetaling?
N
a de oplevering krijg je binnen twee maanden een bericht van de aannemer waarin hij je herinnert aan je recht om de uitbetaling van het depot of de bankgarantie op te schorten. Als je binnen drie maanden gebreken meldt, kun je het depotbedrag laten vastzetten tot het herstel van de gebreken is afgerond. Het bedrag dat in depot wordt gehouden, moet een redelijke verhouding hebben tot het herstel van de gebreken. Als de verhouding niet redelijk is, kan het zelfs zijn dat je verplicht wordt om schadevergoeding te betalen.
Als er geen gebreken zijn, wordt het depotbedrag na drie maanden vrijgegeven aan de aannemer. Dit geldt ook voor de bankgarantie. Het is trouwens niet zo dat je na uitbetaling van het depot of het vervallen van de bankgarantie de aannemer niet meer kunt aanspreken voor eventuele gebreken die later alsnog opduiken.
Wanneer kan het depot of de bankgarantie vrijvallen?
Het depot of de bankgarantie kan op verschillende momenten vrijvallen: Na drie maanden: Als er geen gebreken zijn gemeld en je geen verzoek hebt
ingediend om de uitbetaling tegen te houden, kan het bedrag aan de aannemer
worden overgemaakt.
• Na herstel van gebreken: Als je hebt aangegeven dat gebreken zijn hersteld, kun je het depot vrijgeven.
• Als je geen zekerheid meer wilt: Binnen drie maanden kun je de notaris ook laten weten dat je geen bescherming meer nodig hebt en het depot of de bankgarantie teruggeven aan de aannemer.
• Bij een bindende uitspraak: Als er een rechterlijke uitspraak is die de vrijgave van het depot of de bankgarantie rechtvaardigt.
Conclusie
A
ls je een nieuwbouwwoning koopt, is de 5%-regeling een waardevolle bescherming. Het stelt je in staat om een deel van de aanneemsom pas te betalen als je zeker weet dat de woning daadwerkelijk voldoet aan de afgesproken kwaliteit. Of de aannemer nu kiest voor een depot of een bankgarantie, beide opties bieden extra zekerheid en kunnen je helpen om de woning van je dromen zonder zorgen in bezit te nemen.
Heb je vragen over de 5%-regeling of wil je meer weten over het kopen van een nieuwbouwwoning? Neem dan gerust contact met ons op!
AUTEUR
Roos van Velzen
Roos is toegevoegd notaris en werkt op onze vestiging in Gilze en Rijen. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op +31 (0)161 455 851 of mailen naar gilzerijen@dktnotarissen.nl