Optie 2: Ontbinding. De verkoper kan in de (aangetekende) brief ook nog toevoegen dat hij de koopovereenkomst ontbindt als de koper zich niet aan de afspraak houdt binnen de gestelde termijn. Wanneer de dagen verstrijken en de koper het niet op tijd geregeld krijgt, treedt artikel 10.2 in werking. Uit dat artikel volgt dat de koper direct, zonder tussenkomst van een rechter een boete van 10% van de koopsom aan de verkoper moet betalen.
Het ontbinden van de koopovereenkomst heeft als gevolg dat de koopovereenkomst wordt opgeheven en dat de verkoper een nieuwe koper kan zoeken.
Koper: "Ik kon hier niets aan doen!"
H
et moeten betalen van de boete kan voor een koper vaak onrechtvaardig aanvoelen. Hij kan er soms namelijk helemaal niets aan doen dat de financiering niet op tijd rond is. Hier is
in het verleden veel over geprocedeerd bij de rechter. Hoewel de boete oneerlijk voelt, heeft de rechter inmiddels vaak geoordeeld dat het
risico bij de koper ligt. De boete blijft dus verschuldigd.
Stel dat de bank of de hypotheekadviseur fouten heeft gemaakt, dan kan je hen natuurlijk wel aansprakelijk stellen.
Er kunnen trouwens bepaalde situaties en omstandigheden zijn die een rechter doen besluiten de boete te verlagen (dat heet 'matigen').
Conclusie
S
ta je dus op het punt om een huis te kopen, zorg dan dat je voldoende tijd krijgt om je financiering in orde te maken. Op die manier voorkom je dat je het risico loopt op een boete.
Heb je over dit onderwerp vragen? Neem dan gerust contact met ons kantoor op, wij helpen je graag verder!