EEN HUIS KOPEN? WAAROM DAN EEN NOTARIS? (deel 2)
19 juni 2018BEWIND EN VOOGDIJ
26 juni 2018Wie zorgt er voor mijn kind als ik er niet meer ben?
Het is niet leuk om er over na te denken, maar toch heel belangrijk: wie zorgt er voor je kind als jij er niet meer bent? Je kunt zelf de persoon aanwijzen aan wie jij je kind toevertrouwt.
In deze blog 4 zaken waarover je goed moet nadenken.
Wijs een voogd aan
Zolang kinderen nog geen 18 jaar zijn, hebben ouders het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag betekent dat de ouders de verzorging en opvoeding van hun kinderen op zich moeten nemen. Als er géén ouder meer is die dit gezag heeft of kan hebben, bijvoorbeeld doordat beide ouders overleden zijn, dan neemt een voogd jouw taken over. Heb je niets geregeld, dan bepaalt de rechter wie voogd wordt van je kind. Wil je dit zelf bepalen, dan kan dat gelukkig ook. Het is wel handig om die persoon vooraf te vragen of hij de zorg voor je kind op zich wil nemen.
2.
Hoeveel wil je er?
Je kunt ook 2 voogden benoemen, bijvoorbeeld je ouders of een bevriend stel. Er zijn dan wel wat verschillen met de situatie waarin je één voogd benoemt. Eén voogd is in dat geval verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van je kind, maar hoeft dit niet zelf te doen. In het geval van 2 voogden moeten zij dit wel zelf doen. Eén voogd mag de kosten voor de opvoeding en verzorging betalen uit het vermogen van je kind, terwijl 2 voogden de kosten uit hun eigen vermogen moeten voldoen. Dit is vaak een reden om één voogd te benoemen en een reserve-voogd.
3.
In je testament of de rechtbank?
Een voogd aanwijzen kan op 2 manieren. Je kunt een voogd benoemen in je testament, maar je kunt ook via de rechtbank een voogd aanwijzen. Belangrijk is dat de laatste benoeming telt. Voordeel van de benoeming via de rechtbank is dat het gratis is, maar het heeft ook nadelen ten opzichte van een testament:
- je kunt via de rechtbank niet de voogdij regelen als je kind nog niet geboren is. Wil je een voogd aanwijzen vóór of tijdens de zwangerschap, dan kun je dit alleen maar doen door een testament te maken;
- bij de rechtbank kun je geen voogd aanwijzen voor al je kinderen tegelijk. In je testament kan dit wel (dus ook voor de kinderen die nog niet geboren zijn);
- de rechtbank houdt een openbaar register voor de voogdijbenoemingen; je testament is niet openbaar;
- je mist de kans om in je testament ook het 2e belangrijke punt te regelen.
4.
Voogdij en bewind
Als je kind 18 wordt, eindigt de voogdij of het ouderlijk gezag. De wet gaat er dan namelijk van uit dat je kind verstandig genoeg is om zijn of haar eigen beslissingen te nemen. Dat betekent dat je kind opeens de beschikking krijgt over jouw hele erfenis. Om ervoor te zorgen dat hij of zij verstandig met het geld omgaat, kun je in je testament bepalen dat iemand anders het geld beheert totdat je kind een bepaalde leeftijd bereikt. Deze persoon wordt dan bewindvoerder over wat je kind van jou heeft geërfd en bepaalt of en hoeveel geld je kind krijgt uitgekeerd. Als hij of zij bijvoorbeeld een studie wil volgen of een huis wil kopen, dan zal de bewindvoerder geld uitkeren, maar dat zal hij (hopelijk!) niet doen als je kind al zijn geld wil uitgeven aan uitgaan of een snelle auto.
Het is handig de bewindvoering en het voogdijschap door één persoon te laten doen. Zo houd je alles 'in één hand'. Wel is het aan te raden een reservevoogd of -bewindvoerder te benoemen voor het geval je beoogde voogd en/of bewindvoerder iets overkomt.
Kijk ook onze vlog over bewind en voogdij.
Vragen over dit onderwerp?
Nick van den Berg
Heb je naar aanleiding van dit onderwerp vragen? Neem dan gerust contact op met Nick van den Berg. Nick is kandidaat-notaris op de sectie personen- en familierecht en telefonisch bereikbaar via 013-5 49 49 49.
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij voogdij of het opstellen van een testament komt kijken? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.