NIEUW ERFRECHT IN BELGIË
29 oktober 2018PRAKTISCHE INFORMATIE: VERHUIZING VESTIGING TILBURG NAAR ENTRADA
29 oktober 2018Stijging aantal gebreken bij oplevering nieuwbouwwoning
29.10.2018 | Sven HoogeveenDit artikel is verschenen in onze nieuwsbrief van oktober 2018
D
e bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis registreerden vorig jaar gemiddeld 21 gebreken per opgeleverde nieuwbouwwoning. Dat is een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van de crisisjaren, toen gemiddeld 15 opleveringspunten werden genoteerd.
Bij de oplevering moet de woning voldoen aan bouwregelgeving en de gemaakte afspraken tussen de koper en de bouwer. Dat bleek dus regelmatig niet het geval. Afgesproken extra’s (het meerwerk) zijn niet of verkeerd uitgevoerd, of de woning voldoet niet aan de omschrijving die in de verkoopbrochure staat. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde tegels op de vloer, te weinig stopcontacten die ook nog op de verkeerde plek zitten en wanden die verplaatst zouden worden, maar toch op de oude plek staan. Veel voorkomende gebreken zijn vloeren en wanden die niet vlak zijn, apparatuur die ontbreekt of niet is aangesloten, ventilatie die niet voldoet aan de regelgeving, krassen in ramen, beschadigde deuren en schilderwerk en barsten in tegels en sanitair.
Alle zichtbare gebreken en afwijkingen worden door de koper en/of een door de koper ingeschakelde bouwkundige genoteerd in een proces-verbaal. De bouwer moet deze opleverpunten daarna alsnog oplossen. Als een ‘stok achter de deur’ mag de koper daarvoor de laatste 5% van de koop-aanneemsom tot drie maanden laten vasthouden door de betrokken notaris. Het uitstellen van de laatste betaling moet er voor zorgen dat ook gebreken worden verholpen die de eerste drie maanden na oplevering worden ontdekt.
Auteur
Sven Hoogeveen
Sven is notaris op onze kantoren in Udenhout (ma-di-vr) en Tilburg-EnTrada (woe-do). Zijn specialisme is het adviseren op het gebied van het familierecht en de estate planning.