SAMEN KOPEN, SAMEN BETALEN? ALLES OVER DE DRAAGPLICHT-OVEREENKOMST
15 juli 2020VLOG – HET EINDE VAN DE KAASROUTE?
29 september 2020Het einde van de 'kaasroute'?
W
el schenken, maar geen belasting betalen? De 'kaasroute', een bekend fenomeen bij onze zuiderburen, zal binnenkort mogelijk niet meer opgaan. Een recentelijk wetsvoorstel zorgt er - als het wetsvoorstel aangenomen wordt - namelijk voor dat deze route met ingang van 1 december 2020 geblokkeerd wordt. Tot die tijd kunnen Belgen - en Nederlanders die al minstens tien jaar in België wonen - nog gebruikmaken van de mogelijkheid om de heffing van schenkbelasting te voorkomen door de schenking in Nederland te regelen. Als notariskantoor in Tilburg, zo'n tien kilometer van de Belgische grens, hebben wij ruime ervaring met het opstellen van dergelijke schenkingsakten. In deze blog leg ik uit hoe het kan dat via de 'kaasroute' geen schenkbelasting is verschuldigd en waarom dat straks wel het geval zal zijn.
Schenken in België
H et Belgische recht bepaalt dat een schenking van onroerend goed, zoals een woning, alleen via de notaris kan plaatsvinden. Dit is anders bij roerende goederen, zoals meubels, sieraden of een geldsom. Het is dan aan de schenker om dit al dan niet via de notaris te doen. Hoewel er kosten zijn verbonden aan het bezoek aan de notaris, brengt dit wel verschillende voordelen met zich mee. Zo kan de schenker bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden aan de schenking verbinden en bestaat er bewijs dat er sprake is geweest van een schenking en wanneer die heeft plaatsgevonden. Als de Belgische notaris een schenkingsakte verzorgt, is hij verplicht om deze te registreren. Op het moment van registratie komt de Belgische fiscus om de hoek kijken: de registratie van de schenkingsakte brengt namelijk mee dat er schenkbelasting moet worden betaald.De kaasroute
D
oor gebruik te maken van de zogenoemde kaasroute kan van twee walletjes worden gegeten: enerzijds heb je namelijk de voordelen dat de schenking in een notariële akte wordt vastgelegd, anderzijds zal er geen schenkbelasting zijn verschuldigd. Dat laatste zit als volgt. Op het moment dat Belgen naar de Nederlandse notaris gaan, wordt de schenking vastgelegd in een Nederlandse notariële akte. De Nederlandse notaris is niet verplicht om de akte te laten registreren in België. Doordat de registratie van de schenkingsakte achterwege blijft, is er in België geen schenkbelasting verschuldigd. Ook de Nederlandse belastingdienst zal niet bij de Belgen aankloppen, aangezien de schenkers geen Nederlandse nationaliteit hebben en hier ook niet wonen.
Zoals ik in de inleiding al schreef, geldt deze mogelijkheid ook voor Nederlanders die al minstens tien jaar in België wonen. Op het moment dat iemand al zo lang in het buitenland woont, bepaalt de Nederlandse wetgeving namelijk dat er geen Nederlandse schenkbelasting (en tevens geen erfbelasting) van diegene zal worden geheven. Ook deze Nederlandse schenkers zijn dan dus zowel geen Belgische als Nederlandse schenkbelasting verschuldigd.
H
et voordeel van de kaasroute is niet helemaal zonder risico. België kent namelijk een 'verdachte' periode binnen de erfbelasting. Als een schenker binnen drie jaar na het doen van een niet-geregistreerde schenking overlijdt, wordt de waarde van zijn of haar nalatenschap verhoogd met het bedrag van de schenking. Er zal dan erfbelasting betaald moeten worden over de schenking. Als bekend is dat een schenker op korte termijn overlijdt, kan dit echter voorkomen worden door de Nederlandse schenkingsakte tijdens leven alsnog te laten registreren in Belgïe.
De laatste maanden... H et einde van de kaasroute is mogelijk nabij. In België is in juli 2020 een wetsvoorstel ingediend wat ertoe zal leiden - als het wetsvoorstel wordt aangenomen - dat ook buitenlandse schenkingsakten, zoals de Nederlandse, in België moeten worden geregistreerd. Die registratie brengt schenkbelasting met zich mee en dus verdwijnt het voordeel van een bezoek aan de Nederlandse notaris. Momenteel ziet het ernaar uit dat deze wet in werking zal treden met ingang van 1 december 2020. Belgen, en Nederlanders die al minstens tien jaar in België wonen, hebben dus tot en met 30 november aanstaande om gebruik te maken van de voordelige kaasroute. M ocht u voornemens zijn om dat inderdaad te doen, dan raden wij u aan om niet te wachten tot het laatste moment. Hoe eerder wij op de hoogte zijn van uw schenkingsplannen, hoe eerder wij ermee aan de slag kunnen gaan en ervoor kunnen zorgen dat uw akte vóór 1 december 2020 kan worden getekend. Meer weten? Neem contact met ons op.
Update 5 oktober 2020
onlangs heeft de Belgische Raad van State een advies uitgebracht over het wetsvoorstel ter beëindiging van de kaasroute. Uit dit advies volgt onder meer dat het wetsvoorstel niet met een normale, maar met een bijzondere meerderheid moet worden aangenomen. Er gelden dus zwaardere eisen dan in een normale wetgevingsprocedure en de vraag is hoe veel tijd dit zal vergen. Daarom is het dan ook onzeker of de Kaasroute definitief per 1 december 2020 komt te vervallen.
Naschrift Inmiddels is bekend geworden dat de kaasroute niet per 1 december sluit, maar per 15 december 2020.
Auteur
Nick van den Berg
Nick is kandidaat-notaris en werkzaam op de sectie personen-en familierecht op onze vestiging in Tilburg EnTrada. Hij adviseert cliënten graag over het opstellen van testamenten, levenstestamenten, een samenlevingscontract of een akte van schenking.