VLOG – PAPIEREN SCHENKING
4 april 2023WAT IS EEN TWEETRAPSTESTAMENT?
10 juni 2023Als je bij ons op kantoor komt voor een bespreking over bijvoorbeeld een testament of een levenstestament, dan vind je het wellicht een fijn idee om iemand mee te nemen naar de bespreking. Wij krijgen namelijk vaak de vraag van mensen of zij bijvoorbeeld samen met hun kind, een broer of een goede vriendin langs mogen komen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien is diegene heel goed op de hoogte van hoe het testament of het levenstestament eruit moet gaan zien, of misschien vind je het wel spannend om alleen naar de notaris te gaan. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je het gewoon gezellig vindt om samen langs te komen. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar het is vaak niet toegestaan.
De bespreking
A ls notaris moeten wij het gesprek over je testament of levenstestament namelijk onder vier ogen met je bespreken. Dat betekent dat er helaas geen andere mensen bij de bespreking of de ondertekening van de akte(n) aanwezig mogen zijn. Je testament of levenstestament is namelijk heel persoonlijk en als uitgangspunt geldt daarom dat je je helemaal vrij moet voelen om te praten over de door jou te maken keuzes.
Als er anderen bij de bespreking aanwezig zijn, dan kan dat mogelijk belemmerend werken. Misschien voel je je bijvoorbeeld verplicht om bepaalde dingen juist wel of niet te zeggen omdat een van je kinderen bij de bespreking aanwezig is. Wij begrijpen dat dit natuurlijk lang niet altijd het geval zal zijn, maar uit de rechtspraak volgt dat wij zelfs de schijn van beïnvloeding moeten voorkomen. Ook al voel je je bijvoorbeeld helemaal vrij om te zeggen wat je wilt; voor buitenstaanders kan dit toch anders overkomen als zij horen dat er iemand anders naast je aan tafel heeft gezeten. Als een van je kinderen bijvoorbeeld aanwezig is bij de bespreking en een ander kind dat later hoort en het niet eens is met de inhoud van de akte, dan kan dat andere kind het gevoel hebben dat je beïnvloed bent bij het maken van de akte. Dit kan de geldigheid van het testament of het levenstestament aantasten.
Vertrouwen
D at er geen anderen bij de bespreking aanwezig mogen zijn, betekent dus niet dat wij die anderen niet vertrouwen.
Wij willen er gewoon voor zorgen dat je je vrij voelt om te zeggen wat je wilt en later discussie over eventuele beïnvloeding voorkomen, zodat de geldigheid van het testament of levenstestament blijft gewaarborgd.
Partners
A
ls je samen met je partner op bespreking komt om testamenten of levenstestamenten op te stellen, dan vindt zo'n bespreking vaak wel samen plaats omdat je samen soortgelijke akten opstelt. Ook ondertekenen partners hun testamenten meestal tegelijkertijd bij de notaris. Dat is echter niet verplicht en ook niet vanzelfsprekend. Misschien vind je het zelf wel het prettiger om je testament of levenstestament, voorafgaand aan de ondertekening, alsnog onder vier ogen met de notaris door te nemen. Als dat het geval is, dan is dat natuurlijk mogelijk. Ook als je die behoefte niet hebt, dan kan het alsnog zo zijn dat de notaris bepaalde onderdelen van het testament of levenstestament toch nog even met je wil bespreken zonder dat je partner daarbij is. Ook hiertoe kan de notaris namelijk weer verplicht zijn om het risico en de schijn van ongewenste beïnvloeding zoveel mogelijk te voorkomen.
Slot
W il je meer weten over het opstellen van een testament of levenstestament? Neem dan contact met ons op.
AUTEUR
Nick van den Berg
Nick van den Berg is kandidaat-notaris en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over zijn blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 82 of mailen via tilburg@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.