HEB JE EEN HUIS GEKOCHT IN DEN BOGERD?
9 oktober 2018LAATSTE KANS OM AANVULLEND BELASTINGVRIJ TE SCHENKEN
29 oktober 2018Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn bedrijf?
Het verschil tussen de eenmanszaak en de B.V. nader uitgelegd.
In een eerdere blog hebben we je al wat verteld over de verschillen tussen de eenmanszaak en de B.V. Wellicht heeft je (fiscaal) adviseur al een berekening voor je gemaakt welke rechtsvorm financieel het meest aantrekkelijk is voor je en sta je te popelen om te beginnen!
Maar denk zeker ook even goed na over het risico van persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van je bedrijf zodat je dat mee kunt nemen bij de keuze van de rechtsvorm voor je bedrijf.
We gaan in deze blog ook weer uit van de eenmanszaak en de B.V.
De eenmanszaak
In de eerdere blog vertelden we je al dat je bij eenmanszaak direct in privé aansprakelijk bent voor alle schulden van je bedrijf. Een schuldeiser kan direct beslag leggen op je gehele vermogen. Dus bijvoorbeeld ook je eigen huis of je privébankrekeningen. Dit komt omdat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft zoals dat heet.
Het is niet mogelijk om deze persoonlijke aansprakelijkheid voor jezelf in te perken bij een eenmanszaak (even afgezien van de vraag of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten). Als je getrouwd bent, is het goed om na te denken over de positie van je partner. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan kan je partner ook zijn of haar gedeelte van jullie gezamenlijke bezittingen kwijtraken als een schuldeiser beslag legt. De positie van je partner kun je versterken door huwelijkse voorwaarden te maken. Daarmee kun je juridisch gezien twee aparte vermogens maken, waardoor je bijvoorbeeld jullie eigen huis veilig kunt stellen voor schuldeisers. *Meer over dit onderwerp.
In een eerdere vlog vertelde Judith van Laak meer over de vorm waarin je je nieuwe onderneming kunt starten. Ook kun je hier verder lezen hoe wij jou verder kunnen helpen met jouw onderneming.
De B.V.
In tegenstelling tot de eenmanszaak heeft de B.V rechtspersoonlijkheid. Dit betekent onder meer dat een schuldeiser in beginsel alleen de B.V. aansprakelijk kan stellen voor de schulden van je bedrijf. Als directeur van de B.V handel je namelijk in naam en voor rekening en risico van de B.V.
Het is goed je te realiseren dat de B.V. geen 100% bescherming biedt tegen alle mogelijke vormen van persoonlijke aansprakelijkheid. Als directeur van de B.V. heb je je bedrijf naar beste eer en geweten te besturen. Zo moet je onder meer je boekhouding altijd op orde hebben en de belastingschulden en premies van je bedrijf op tijd betalen. Bij onbehoorlijk bestuur is het mogelijk dat je als directeur tóch aansprakelijk wordt gesteld voor het wanbeleid. In dat geval kan het gebeuren dat je privévermogen toch wordt aangesproken! Daarnaast is het goed om te weten dat je als aandeelhouder van je B.V., niet zomaar altijd de winst uit de B.V. kan halen. Je hebt een dubbele pet op: aan de ene kant wil je als aandeelhouder dividend (winst) ontvangen, aan de andere kant moet je als directeur altijd toetsen of de dividendbetaling, waarmee er dus geld uit het bedrijf naar jou privé gaat, niet zorgt voor betalingsproblemen bij je bedrijf. Als je dus een dividenduitkering aan jezelf wilt doen, moet je goed vastleggen dat dit de continuïteit van je bedrijf niet in gevaar brengt. Dit noemen ze de “ uitkeringstoets”. Als de B.V. failliet zou gaan, en je hebt winst aan jezelf uitgekeerd terwijl daardoor de continuïteit van je bedrijf in gevaar is gekomen, dan kun je als directeur persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het gehele tekort in faillissement. En dat tekort kan méér zijn dan het bedrag dat je aan jezelf hebt uitgekeerd! Wil je graag alles nog eens op een rijtje zetten? Neem dan contact met ons op.IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je een onderneming gaat starten? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.