EEN BLOG VOOR EX-SAMENWONERS; HET EINDE VAN DE SAMENLEVING
13 oktober 2023LEGATEN AAN KLEINKINDEREN MET UITGESTELDE OPEISBAARHEID; DE NADELEN GROTER DAN DE VOORDELEN?
8 december 2023Bij de aankoop van een woning in Nederland kun je te maken krijgen met een bijzondere vorm van eigendom: de mandeligheid. Maar wat is mandeligheid eigenlijk?
Uitleg mandeligheid
W anneer je een woning koopt is het mogelijk dat je ook een aandeel koopt in een mandelig terrein. Een mandelig terrein is een perceel grond waarop een bijzondere vorm van mede-eigendom rust, ookwel de mandeligheid genoemd. Bij een mandelig terrein kun je denken aan een parkeerplaats, een tuin of een doorgangsweg zoals een steeg, maar ook muren, opritten of zelfs daken kunnen hieronder vallen. Iedereen die een aandeel in het mandelig terrein heeft, moet hier ook toegang tot hebben. Het terrein heeft meerdere eigenaren, daarom spreken we van mede-eigendom.
Voorbeeld
S tel je gaat een woning kopen grenzend aan een steeg. Deze steeg is in dit voorbeeld het mandelig terrein. Aan deze steeg grenzen naast jouw woning nog 9 andere woningen. De eigenaren van deze woningen zijn mede-eigenaar van het mandelig terrein, waarvan jij bij de aankoop van jouw nieuwe woning ook een aandeel koopt. De verkoper van de betreffende woning kan het hoofdperceel namelijk niet verkopen zonder het aandeel in het mandelig terrein. Wanneer de aankoop is afgehandeld, ben je dus ook voor 1/10 deel eigenaar van de steeg achter de woning.
Rekening houden met mandeligheid
W aar moet je rekening mee houden met betrekking tot het mandelig terrein?
• Iedereen die een aandeel in het mandelig terrein heeft is, samen met de andere eigenaren, verantwoordelijk voor het beheer van dit terrein. Denk onder meer aan het onderhouden en schoonhouden van het mandelig terrein.
• Als eigenaar dien je mee te betalen aan de kosten van het beheer. In de notariële akte staat vermeld wie welk aandeel moet betalen. Gezamenlijk worden de kosten voor het beheer bepaalt. Stel dat deze kosten in 2023 in totaal €2.000 euro bedraagt en jij bent eigenaar van 1/10 deel van het mandelig terrein. Dan dien je dus over 2023 een bedrag van €200 te betalen voor het beheer.
• In de notariële akte staat vermeld op welke wijze het mandelig terrein gebruikt dient te worden. Dient het mandelig terrein gebruikt te worden als tuin, dan is het bijvoorbeeld niet toegestaan om hierop te parkeren.
• Het mandelig terrein is mede-eigendom van alle eigenaren en heeft gemeenschappelijk nut. Derhalve is het niet toegestaan om een deel van dit terrein te betrekken bij de eigen grond.
Voordelen van mandeligheid
W
elke voordelen kent de mandeligheid?
• Mandeligheid zorgt ervoor dat men optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte in dichtbevolkte gebieden.
• Doordat het mandelig terrein meerdere eigenaren kent, worden ook de kosten voor het beheer en onderhoud gedeeld, wat weer financieel gunstig kan zijn.
• Mandeligheid kan de samenwerking tussen buren onderling versterken, en dat kandan weer bijdrage aan een goede gemeenschapssfeer.
AUTEUR
Maryze Zembowicz
Maryze is notarieel medewerker en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 61 of mailen via m.zembowicz@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.