MEERDERE SCHENKINGEN IN 1 AKTE?
6 oktober 2023NAJAARSDRUKTE
25 oktober 2023Als jullie uit elkaar gaan, is het belangrijk dat jullie een aantal zaken goed regelen. Wat er precies geregeld moet worden, verschilt van geval tot geval. In deze blog geven wij enkele algemene aandachtspunten voor (ex-) samenwoners.
Huurwoning
A ls jullie een woning huren, moeten jullie afspreken wie in de woning blijft wonen en wie vertrekt. Uiteraard moeten jullie daarbij kijken of de achterblijvende partner de huur in de toekomst alleen kan betalen en wat de gevolgen van het einde van jullie relatie zijn voor de eventuele huurtoeslag.
Het is belangrijk dat jullie aan de verhuurder doorgeven dat de andere partner geen huurder meer is, anders kan de verhuurder hem of haar aansprakelijk stellen als de huur in de toekomst niet wordt betaald.
Koopwoning
A
ls jullie een eigen koopwoning hebben, moeten jullie afspreken wat er met de woning gaat gebeuren. Gaan jullie deze samen verkopen of neemt één van jullie de woning over? Als (één van) jullie "eigen geld" in de woning heeft/hebben gestoken (bijvoorbeeld het aflossen van een deel van de hypotheekschuld of het betalen van een verbouwing), moeten jullie vaststellen wat de ene partner aan de andere partner moet betalen.
Als het om grotere bedragen gaat en deze niet direct (kunnen) worden uitbetaald, is het verstandig dit in een notariële akte vast te leggen. Je staat dan veel sterker als jouw ex-partner (uiteindelijk) niet betaalt.
Als één van jullie de koopwoning overneemt, moet er een notariële akte van verdeling worden opgesteld. In dat geval is het belangrijk dat de vertrekkende partner niet langer aansprakelijk is voor de hypothecaire geldlening. Als jullie de woning verkopen aan een derde en één van jullie tot die tijd in de woning blijft wonen, is het verstandig afspraken te maken over de verdeling van de kosten die verband houden met de woning.
Ook is het verstandig je te laten voorlichten over de fiscale gevolgen met betrekking tot de woning. Onder meer de “bijleenregeling” kan in de toekomst voor vervelende verrassingen zorgen als je in de toekomst een nieuwe woning wilt kopen; je hypotheekrenteaftrek kan dan namelijk lager zijn.
Als je de woning verlaat, zorg er dan voor dat de contracten voor energie, water, telefoon, televisie en internet op naam worden gezet van degene die in de woning blijft wonen. Anders blijft de vertrekkende partner aansprakelijk als de achterblijvende partner de facturen in de toekomst niet betaalt.
Bovendien is het belangrijk dat je direct aan de gemeente doorgeeft dat je bent verhuisd. Je bent daartoe zelfs wettelijk verplicht.
Gezamenlijke goederen, gezamenlijke schulden
B ij veel samenwoners is de inboedel, auto of de huishoudrekening gezamenlijk. Deze zaken moeten verdeeld worden. Zorg in elk geval ook dat jullie salaris niet langer wordt gestort op de en/of-rekening.
Als er schulden zijn waarvoor jullie samen aansprakelijk zijn (persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, hypotheken en dergelijke), is het belangrijk dat jullie daarover onderling afspraken maken, maar ook dat jullie met de schuldeisers afspreken bij wie zij kunnen aankloppen als de schuld niet betaald wordt.
Periodieke verrekening van inkomsten
A
ls jullie in jullie samenlevingscontract hebben afgesproken dat jullie de inkomsten met elkaar delen, kan het zo zijn dat de ene partner nog een bedrag van de ander tegoed heeft. Het is belangrijk om vast te stellen of dit aan de orde is en om welk bedrag het eventueel gaat.
De uitkomst daarvan kunnen jullie het beste schriftelijk vastleggen om discussie in de toekomst te voorkomen. Het is verstandig om jullie berekening te laten controleren om te voorkomen dat je teveel betaalt of te weinig ontvangt.
Ouderschapsplan
A ls jullie samen het gezag over minderjarige kinderen hebben, moeten jullie op grond van de wet een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan moeten afspraken staan over:
de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen;
- de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie);
hoe ouders elkaar informeren over de kinderen.
Daarnaast kunnen ouders andere afspraken opnemen.
Jullie kunnen een ouderschapsplan samen opstellen. Jullie kunnen er ook voor kiezen het ouderschapsplan te laten opstellen door een deskundige en te laten vastleggen in een notariële akte. De kans op onduidelijkheden is dan veel kleiner. Als één van beiden zich in de toekomst niet aan de afspraken houdt, sta je in dat geval sterker met een notariële akte dan met een stuk dat jullie zelf hebben opgesteld.
Als je ooit een geschil over het gezag aan de rechter wilt voorleggen, zal de rechter om het ouderschapsplan vragen voordat hij een beslissing neemt. Als je op dat moment geen ouderschapsplan hebt, kan de rechter de zaak aanhouden. Je moet dan vanuit een conflictsituatie afspraken gaan maken; het is dus het beste als jullie het ouderschapsplan zo snel mogelijk opstellen.
Alimentatie
I n beginsel hoeven mensen die niet gehuwd zijn en die geen geregistreerd partnerschap hebben geen partneralimentatie te betalen. Maar misschien hebben jullie in een samenlevingscontract afgesproken dat de alimentatieregels zoals die voor gehuwden gelden wél van toepassing zijn, of willen jullie dit nu alsnog afspreken.
In dat geval is het belangrijk dat jullie vaststellen of er alimentatie betaald moet worden en, zo ja, welk bedrag en hoe lang. Het betalen of ontvangen van alimentatie kan grote gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting die jullie in de toekomst moeten betalen. Laat je daarom goed voorlichten door iemand die hierin gespecialiseerd is.
Levensverzekeringen
Z
ijn er polissen van levensverzekering waarvan jouw partner begunstigde is? Dan is het waarschijnlijk de bedoeling dat de begunstiging aangepast moet worden.
Of is wellicht sprake van waardeaangroei van een kapitaaldeel van een verzekering tijdens de samenwoning die moet worden verrekend? Vaak gaat het om aanzienlijke bedragen. Het is belangrijk dat jullie hierover afspraken maken en dat ook de verzekeringsmaatschappij zijn administratie op dit punt bijwerkt.
Partnerpensioen (nabestaandenpensioen)
D enk er ook aan om de aanwijzing van jouw ex-partner als partnerpensioengerechtigde te herroepen. Anders loopt mogelijk de pensioenopbouw ten behoeve van jouw ex-partner gewoon door, en dat kan in het nadeel zijn van een eventuele nieuwe partner. Laat je door jouw pensioenfonds goed voorlichten over de voor- en nadelen.
Als jouw partnerpensioen is verzekerd op risicobasis, heeft jouw partner geen recht op partnerpensioen als je overlijdt.
Als je partnerpensioen opbouwt, vorm je als het ware een 'potje'. Na de relatiebreuk houdt jouw ex-partner soms recht op het partnerpensioen dat tot dat moment is opgebouwd. Je kunt het opgebouwde partnerpensioen, met instemming van jouw partner, op de pensioendatum inruilen voor een hoger of eerder ingaand ouderdomspensioen. Laat je hierover goed voorlichten, want de financiële gevolgen kunnen zeer ingrijpend zijn.
Ouderdomspensioen
H et is mogelijk dat in jullie samenlevingscontract is bepaald dat jullie (de waarde van) het ouderdomspensioen dat jullie tijdens de relatie hebben opgebouwd met elkaar moeten delen als jullie uit elkaar gaan.
Het pensioenfonds betaalt doorgaans het ouderdomspensioen uit aan beide ex-partners. Veel mensen vinden dat prettig, omdat ze dan niet afhankelijk zijn van de betalingen van de ex-partner. Daarvoor is wel vereist dat jullie binnen twee jaar nadat jullie uit elkaar zijn gegaan het pensioenfonds in kennis hebben gesteld van de relatiebreuk.
Wordt de scheiding pas na twee jaar gemeld, dan vervalt het recht op rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder. Het recht op uitbetaling blijft, maar het bedrag waarop je recht hebt moet je dan zelf bij jouw ex-partner opeisen.
Testamenten
M
isschien heb je in het verleden jouw partner tot erfgenaam benoemd, en nu jullie geen relatie meer met elkaar hebben, is dat waarschijnlijk niet langer meer jouw bedoeling. In sommige testamenten is wel bepaald dat de partner niets erft als de relatie verbroken is, maar dat is niet meer dan een “vangnet” om ongelukken te voorkomen. In de meeste gevallen is het nodig om jouw testament te laten wijzigen en opnieuw na te denken over de vraag wie jouw erfgenamen moeten zijn en wie jouw erfenis moet afwikkelen. Ook kan het zo zijn dat in jouw testament is bepaald dat als je zonder afstammelingen overlijdt, een deel van jouw nalatenschap bij de familie van jouw partner terechtkomt. Ook die bepaling zal wellicht moeten worden aangepast aan de nieuwe omstandigheden.
Als je kinderen hebt, kun je in jouw testament regelen wie de kinderen moet verzorgen en opvoeden als beide ouders van de kinderen zijn overleden (voogdij) en wie hun vermogen moet beheren als je er niet meer bent (bewind).
Als je samen met jouw ex-partner kinderen hebt, kun je bovendien regelingen in jouw testament opnemen om te zorgen dat jouw ex-partner geen aanspraak kan maken op de opbrengsten van het vermogen dat de kinderen van jou erven en om te zorgen dat jouw vermogen niet via de kinderen naar jouw ex-partner (de vader/moeder) vererft.
Tot slot
Z
oals je leest, komt bij een relatiebreuk heel wat kijken. Als je de zaken niet goed regelt, kun je daar in de toekomst niet alleen financieel nadeel van ondervinden maar ook in vervelende procedures verzeild raken.
In deze blog hebben we een aantal algemene aandachtspunten gesignaleerd, maar in jullie specifieke situatie zouden ook andere zaken kunnen spelen. Heb je na het lezen van deze blog vragen? Of zoek je een notaris om jullie te helpen en adviseren over de afwikkeling van jullie relatie? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij denken graag mee!
AUTEUR
Inge Verberk
Inge is notarieel medewerker en werkt op onze vestiging in Udenhout. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 82 of mailen via udenhout@dktnotarissen.nl
AUTEUR
Lotte van der Looij
Lotte is jurist en werkt op onze vestiging in Udenhout. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 82 of mailen via udenhout@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.