HET LEVENSTESTAMENT, MEDISCHE VERKLARINGEN
7 januari 2019ONTBINDENDE VOORWAARDEN IN KOOPOVEREENKOMST
18 januari 2019De vijf meest gestelde vragen over het levenstestament.
Je hoort steeds vaker iets over het levenstestament. Wat is nou een levenstestament? En wat kun je daar allemaal in regelen? Wij geven je de antwoorden!
1.
Wat is een levenstestament?
Het levenstestament is een volmacht.
In het levenstestament geef je een volmacht aan iemand die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Die persoon mag dan namens jou handelen op het gebied van jouw financiën, maar als je dat wilt kun je die persoon ook medische beslissingen laten nemen. Je kunt ook meer personen aanwijzen als gevolmachtigden.
Je maakt een levenstestament voor de situatie dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of een ongeluk.
Het levenstestament stel je op bij de notaris.
2.
Wat is het verschil tussen een levenstestament en een testament?
Een levenstestament werkt tijdens jouw leven en eindigt bij jouw overlijden. De gevolmachtigde is ná jouw overlijden niet meer bevoegd om namens jou te handelen.
Een testament werkt na jouw overlijden. Als je een executeur hebt benoemd, wordt deze door jouw overlijden bevoegd om namens jouw erfgenamen te handelen. Over de executeur kun je meer lezen in deze blog.
3.
Wat regel je in een levenstestament?
In het levenstestament regel je dat de gevolmachtigde namens jou financiële beslissingen mag nemen ten aanzien van jouw vermogen. Zo kan de gevolmachtigde jouw bankzaken beheren, rekeningen voor jou betalen, de belastingaangifte doen, jouw administratie bijhouden en indien gewenst ook jouw huis verkopen of schenkingen doen.
Naast deze financiële beslissingen kun je in het levenstestament ook aangeven wie er namens jou medische beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat jouw partner en de kinderen medische beslissingen samen moeten maken. Maar je kunt ook andere personen aanwijzen als gevolmachtigden.
In het levenstestament kun je uitgebreid opschrijven wat jouw voorkeuren en wensen zijn als de gevolmachtigden jouw belangen behartigen.
Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat de gevolmachtigde geen schenkingen mag doen, of alleen schenkingen aan bepaalde personen, zoals je kinderen. Ook kun je bijvoorbeeld een euthanasieverklaring in jouw levenstestament opnemen in het medische gedeelte.
4.
Wie benoem je in een levenstestament?
Je benoemt één gevolmachtigde, bijvoorbeeld je partner. Je kunt ook meer gevolmachtigden benoemen, bijvoorbeeld je partner en je kinderen.
Je kunt dan ook bepalen dat je kinderen pas namens jou mogen handelen als de volmacht aan je partner is geëindigd, bijvoorbeeld als je partner voor jou overlijdt. Je kunt ook bepalen dat je kinderen alleen samen namens jou mogen handelen of dat zij ieder zelfstandig (dus zonder medeweten van de andere kinderen) mogen handelen.
Je kunt natuurlijk ook een of meer andere personen tot gevolmachtigde benoemen (bijvoorbeeld een neef of nicht, of een hele goede vriend).
Het allerbelangrijkste bij het geven van die volmacht is dat jij de gevolmachtigde(n) kunt vertrouwen! Zij handelen namelijk namens jou, en behartigen jouw belangen op financieel en medisch vlak.
Als je een volmacht aan een ander geeft, loop je het risico dat die persoon misbruik maakt van de volmacht. Bijvoorbeeld door geld voor zichzelf van jouw bankrekening te halen of jouw huis aan zichzelf te verkopen. Je kunt dit risico beperken door in je levenstestament te bepalen dat de gevolmachtigde onder toezicht van iemand anders staat. Deze toezichthouder controleert dan de gevolmachtigde en kan als het nodig is de volmacht intrekken.
Het kan voor de gevolmachtigde zelf ook prettig zijn dat er ook een toezichthouder is benoemd. Als de gevolmachtigde ingrijpende beslissingen moet nemen, zoals het verkopen van jouw huis, kan hij deze dan vooraf met de toezichthouder bespreken. Zo staat de gevolmachtigde niet alleen in zijn beslissingen.
Belangrijk is dat je de persoon of personen die je benoemt als gevolmachtigde of toezichthouder volledig vertrouwt om jouw zaken te behartigen.
5.
Wanneer gaat de volmacht in?
Je kunt bepalen dat de volmacht meteen in gaat nadat je het levenstestament bij de notaris hebt ondertekend. Dit betekent dat de gevolmachtigde na de ondertekening van het levenstestament bij de bankrekening kan of andere beslissingen kan nemen namens jou. Dat kan heel praktisch zijn, omdat er dan direct voor je gezorgd kan worden.
Als je dat niet prettig vindt, kun je ook bepalen dat de volmacht pas in gaat als een arts heeft vastgesteld dat je zelf niet meer wilsbekwaam bent. Je weet dan zeker dat gevolmachtigde niet direct namens jou beslissingen kan nemen. De volmacht treedt dan pas in werking nádat een arts schriftelijk heeft vastgelegd dat je wilsonbekwaam bent geworden.
Zo'n verklaring wordt niet zomaar door een arts afgegeven. Als je dat opneemt in het levenstestament zullen de gevolmachtigden moeten wachten tot het moment waarop een arts heeft verklaard dat je wilsonbekwaam bent geworden. De periode daarvoor kunnen de gevolmachtigden niet namens jou handelen.
Neem contact met ons op!
Wil je meer weten over het opstellen van een levenstestament en het benoemen van een gevolmachtigde? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Auteur
Stevie Post
Stevie Post is kandidaat-notaris bij DKT Notarissen en werkt ons op kantoor in Tilburg. Als je vragen hebt over deze blog kun je contact met haar opnemen via 013 549 49 64 of s.post@dktnotarissen.nl.
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je een levenstestament laat opstellen? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.
2 Comments
Goed om te weten dat je kan kiezen wanneer een volmacht van een levenstestament ingaat. Ik kan mij voorstellen dat men graag eerst door een arts laat vaststellen of men niet meer wilsbekwaam is. Zo heb je iets meer zekerheid en weet je dat de volmacht op het juiste moment ingaat.
Beste heer Rondwijk, er zijn argumenten voor (zekerheid dat volmacht op het juiste moment ingaat) en argumenten tegen (kosten, beperking snelheid van kunnen handelen); iedereen kan zijn/haar eigen afwegingen maken in zijn/haar levenstestament. Vriendelijke groet, Team DKT