BLAAKSE TUINEN
28 november 2018HOE BESPAAR JE ERFBELASTING BIJ OVERLIJDEN?
13 december 2018Hoe bespaar je schenkbelasting?
We leggen je dat in deze blog uit.
Wellicht dat je - in het kader van belastingbesparing - gebruik wilt maken van de vrijstellingen en tarieven voor de schenkbelasting van dit jaar. Hieronder geven we een aantal tips om de Belastingdienst op afstand te houden
1.
Hoe kun je schenken?
Je kunt op verschillende manieren schenken. Naast goederen kun je uiteraard ook geld schenken door het bedrag contant te overhandigen of over te maken op een bankrekening.
Mocht je het bedrag niet contant hebben en gebruik willen maken van de (jaarlijkse) vrijstellingen en tarieven, dan kun je ook kiezen voor een zogenaamde schenking op papier. Bij een schenking op papier ontvangen de begiftigden het geschonken bedrag niet daadwerkelijk op hun rekening, maar houden ze het tegoed in de vorm van een vordering op jou. De begiftigden kunnen deze vorderingen in principe pas opeisen bij jouw overlijden. Aangezien de schuldig erkende bedragen als schuld in mindering komen op je nalatenschap, is jouw nalatenschap dus kleiner en is er door jouw erfgenamen minder erfbelasting verschuldigd wanneer je overlijdt. Je moet echter wél daadwerkelijk jaarlijks een rente van minimaal 6% aan de begiftigden betalen over de schuldig erkende bedragen. Doe je dat niet, dan zijn de schuldig erkende bedragen niet aftrekbaar van jouw nalatenschap en wordt er dus geen erfbelasting mee bespaard. Je moet dus wél over de financiële middelen beschikken om deze rente jaarlijks te betalen. Een schenking op papier moet je vastleggen in een notariële akte. Voor de inkomstenbelasting moet je de schuldig erkende bedragen als schenker opgeven als schuld in box 3, terwijl de begiftigden het bedrag moeten opgeven als vordering. Het is dus van belang om ook de gevolgen voor de inkomstenbelasting voor ogen te houden. Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting lees je hier.
2.
Vrijstellingen?
Er zijn diverse vrijstellingen die schenken fiscaal aantrekkelijk maken. De vrijgestelde bedragen wijzigen ieder jaar en de vrijstellingen van dit jaar kun je op deze pagina raadplegen.
Voor kinderen en anderen tussen 18 en 40 jaar kan er zelfs eenmalig een hoger bedrag belastingvrij worden geschonken, maar daar kunnen voorwaarden aan zijn verbonden. Op de hiervoor genoemde pagina kun je meer lezen over deze eenmalig verhoogde vrijstellingen. Door jaarlijks gebruik te maken van de in dat jaar geldende vrijstellingen voor de schenkbelasting, waardoor er dus geen schenkbelasting over de schenking hoeft te worden betaald, kun je belastingvrij vermogen overhevelen. Dit vermogen zal dan later niet meer belast zijn met erfbelasting.
3.
Waar moet je op letten?
Je kunt voorwaarden aan de schenking verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat de schenking privé blijft. Dit heet een uitsluitingsclausule (ook wel: “privé-clausule”). Deze clausule heeft tot gevolg dat diegene die de schenking van jou heeft verkregen, deze schenking niet hoeft te delen met zijn/haar partner bij een echtscheiding.
Daarnaast kun je bepalen dat het bedrag of de waarde van de schenking moet worden ingebracht in (met andere woorden: moet worden "betaald" aan) jouw nalatenschap. Stel dat je bijvoorbeeld aan één van je kinderen een bedrag schenkt om dit kind te helpen bij de aankoop van een woning en aan je andere kind(eren) schenk je nog niets, dan kun je bepalen dat je kind de schenking moet inbrengen in ("betalen" aan) jouw nalatenschap. In feite wordt de schenking dan verrekend met hetgeen dat kind verder uit jouw nalatenschap ontvangt; het is dus een soort voorschot op de erfenis. Hierdoor worden al je kinderen uiteindelijk gelijk behandeld.
4.
Heb je nog vragen?
Wil je meer weten over de mogelijkheden om in jouw situatie schenk- en erfbelasting te besparen? Neem dan contact met ons op.
AUTEUR
Nick van den Berg
Nick van den Berg is kandidaat-notaris en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over zijn blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 82 of mailen via tilburg@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je een schenking wilt gaan doen en onder welke voorwaarden je zo'n schenking kunt doen? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.