EEN ERFGENAAM ONDER BEWIND, EN DAN?
29 april 2021BEPERKTE GEMEENSCHAP IS (SOMS) GEEN SCHENKING
10 mei 2021FINANCIEEL VEILIG OUDER WORDEN
D
e samenleving vergrijst en ook het aantal sociaal geïsoleerde ouderen neemt toe. Tevens zorgt het Coronavirus (COVID-19) er voor dat steeds meer ouderen geïsoleerd raken. De kans dat deze ouderen afhankelijk van anderen worden voor huishoudelijk werk, hun verzorging of financiële zaken neemt toe. Het is daarom belangrijk dat deze groep ouderen zelf de regie in handen neemt en dat zij - als dat nog kan - zelf hun wensen en behoeften laten vastleggen. Dat is onder meer mogelijk door het maken van een testament en een levenstestament.
H
et opstellen van een testament en/of levenstestament kan dus bijdragen aan het voorkomen van financieel misbruik onder ouderen, er kan echter niet worden uitgesloten dat er nog steeds situaties zijn waarbij financieel misbruik wordt gemaakt van sociaal geïsoleerde ouderen.
U
it de cijfers van de politie blijkt dat er naar schatting 30.000 ouderen (65+) jaarlijks het slachtoffer zijn van financieel misbruik. Aangenomen wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.
H
et opvangen van signalen vraagt om een actieve participatie van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook medewerkers van ons kantoor leveren een actieve bijdrage. Als kantoor nemen wij deel aan de Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden in Tilburg (zie hierna).
Wat is financieel misbruik?
F inancieel misbruik is ongewenst en ongeoorloofd gebruik maken van geld en/of goederen of andere bezittingen (van een oudere) door iemand uit de huiselijke kring. Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. Volgens cijfers van de nationale politie is de pleger in 85% van gevallen een familielid, maar ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers maken zich hier schuldig aan. Op donderdag 25 februari 2021 is in een aflevering van het programma Zembla aandacht besteed aan dit onderwerp. Je kunt hier deze aflevering terugkijken.Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden
I n 2015 is de Brede Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden opgericht, met als doel een integrale aanpak tegen financieel misbruik tot stand te brengen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Er wordt ingezet op het voorkomen, signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik onder ouderen. Leden van de Brede Alliantie zijn landelijke organisaties en instanties die vanuit hun eigen expertise betrokken zijn bij financieel misbruik van ouderen (zie website: de website financieel veilig ouder worden).D
oor het hele land hebben professionals inmiddels het initiatief genomen om ‘lokale allianties’ op te richten. Een lokale alliantie is een netwerk van (commerciële en niet-commerciële) private en publieke deelnemers die hun kennis van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Deze lokale allianties worden opgericht om lokaal verbondenheid te creëren, zodat sneller en efficiënter kan worden ingegrepen bij mogelijke situaties van financieel misbruik van ouderen. Deelnemers aan allianties zijn bijvoorbeeld Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, bewindvoerders, gemeenten, (thuis-)zorginstellingen, etc.
Lokale Alliantie Tilburg
B egin 2019 is ook in Tilburg een lokale alliantie Veilig Financieel Ouder Worden opgericht. De lokale alliantie in Tilburg bestaat uit de volgende deelnemers: ABN AMRO Bank, Contourde Twern, Daamen de Kort van Tuijl Notarissen, DIT Bewindvoering, Lindhout Advocatuur & Mediation, Pigmans Ras Janssen Notarissen, Politie Zeeland-West-Brabant, Rabobank, Sterk Huis, Veilig Thuis Midden Brabant, De Wever, Zorg Belang Brabant Zeeland en 013 Bewindvoering en Budgetbeheer. O p 16 mei 2020 heeft er een kick-offbijeenkomst plaatsgevonden voor professionals en bestuurders van diverse (vrijwilligers)organisaties die zich inzetten voor ouderen in Tilburg. Tijdens deze bijeenkomst hebben deelnemers met elkaar kennis gemaakt, kennis en ervaringen uitgewisseld en zijn er diverse situaties besproken. V ia de website van de lokale alliantie Tilburg kun je extra informatie vinden over de lokale alliantie in Tilburg. Tevens is de lokale alliantie bereikbaar via tilburg@lokalealliantie.nl. M ocht je zelf te maken hebben met financieel misbruik of ken je een oudere die te maken heeft met financieel misbruik, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Lokale Alliantie in Tilburg (of je woonplaats) of één van de deelnemers. J e kunt ook het heft in eigen handen nemen door een testament of een levenstestament te maken. Deze notariële akten kan je laten opstellen via een notaris. Op onze website vindt je deze vlog waar het onderwerp (testament en levenstestament) in twee minuten wordt besproken. Kortom, wil je meer weten over (levens-) testamenten en heb je even tijd? Kijk dan naar de video op onze website. Mocht je daarna nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Neem het heft in eigen handen!Auteur
Linda Martens
Linda is jurist en werkzaam op onze vestiging in Tilburg-EnTrada. Samen met notaris Desirée Laureij is zij betrokken bij de Tilburgse alliantie financieel veilig ouder worden.