BRABANTSE ONDERNEMERS LIVEWALL
16 april 20202 TIPS VOOR ONDERNEMERS
28 april 2020Beneficiaire aanvaarding, wat nu?
N
a een overlijden moeten erfgenamen een beslissing nemen omtrent de aanvaarding van de nalatenschap van de overledene. Een erfgenaam kan de nalatenschap zuiver aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden. Als een erfgenaam kiest voor een zuivere aanvaarding dan is hij/zij (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) aansprakelijk voor eventuele schulden. Op het moment dat een erfgenaam de nalatenschap van de overledene beneficiair aanvaard is hij/zij in beginsel niet met zijn eigen vermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Zijn er onder de erfgenamen minderjarige kinderen, erfgenamen waarvan het vermogen onder bewind staat of erfgenamen die onder curatele staan dan moet meestal de nalatenschap beneficiair worden aanvaard. Dit omdat bovenstaande personen beschermd moeten worden tegen schulden.
Wat is beneficiaire aanvaarding?
B ij een beneficiaire aanvaarding is de erfgenaam in beginsel niet voor de schulden van de overledene aansprakelijk met zijn privévermogen. Als een erfgenaam beneficiair aanvaardt, betekent dit dat hij/zij verplicht is om de nalatenschap volgens bepaalde wettelijke regels af te wikkelen (vereffeningsprocedure).
D eze procedure begint bij de rechtbank. Een beneficiaire aanvaarding wordt ingeschreven bij de rechtbank (akte van beneficiaire aanvaarding). De erfgenaam moet een verklaring afleggen (eventueel via de notaris) bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. De kosten (griffierechten) voor het afleggen van deze verklaring bedragen op dit moment € 155,00 (tarief 2024). Op het moment dat er meerdere erfgenamen zijn, kunnen de erfgenamen tegelijk de verklaringen laten inschrijven. De erfgenamen betalen dan slechts één keer de griffierechten.
L et op: een erfgenaam kan onbewust een nalatenschap door handelen zuiver aanvaarden. Een erfgenaam die nog geen keuze heeft uitgebracht en goederen van de overledene verkoopt, bezwaart of op een andere manier onttrekt, wordt gezien als een erfgenaam die de nalatenschap door handelen zuiver heeft aanvaard. Neem dus geen goederen mee uit de woning tot het moment dat de beneficiaire aanvaarding is ingeschreven bij de rechtbank.
N a de inschrijving van de verklaring in het boedelregister van de rechtbank zijn de erfgenamen bevoegd om de erfenis af te wikkelen. De erfgenamen zijn gezamenlijk vereffenaars van de nalatenschap. Uit praktisch oogpunt wordt vaak één van de erfgenamen als gevolmachtigde aangewezen om namens alle erfgenamen de vereffeningswerkzaamheden te verrichten.
Vereffening – ruimschoots toereikend verklaring
E rfgenamen dienen de nalatenschap te vereffenen behalve als de executeur of wettelijke vertegenwoordiger (namens de minderjarige, de onderbewindgestelde of de onder curatele gestelde) zegt dat er meer dan genoeg is om de schulden te voldoen. Dit wordt de “ruimschoots toereikend verklaring” genoemd. Tenslotte hoeft ingeval de wettelijke verdeling van toepassing is slechts te worden vereffend indien de echtgenoot van de overledene beneficiair heeft aanvaard.
A
ls bovenstaande uitzonderingen niet van toepassing zijn dan dient de nalatenschap te worden vereffend volgens de wet. Met betrekking tot deze vereffeningsprocedure wordt een onderscheid gemaakt in een lichte en een zware vereffeningsprocedure. Bij de lichte vereffeningsprocedure zijn de erfgenamen gezamenlijk vereffenaars. De erfgenamen dienen de richtlijnen voor de vereffening te volgen. Bij een zware vereffeningsprocedure benoemt de kantonrechter een vereffenaar en gelden er aanvullende verplichtingen.
Hieronder een opsomming van de belangrijkste verplichtingen die erfgenamen als gezamenlijke vereffenaars hebben (lichte vereffeningsprocedure).
(1) Beheer nalatenschap:
een vereffenaar dient schuldeisers en schuldenaren te informeren. Tevens moet een vereffenaar voorkomen dat de schulden en de kosten van de nalatenschap verder oplopen. Zo dient een vereffenaar alle lopende abonnementen en (huur)overeenkomsten op te zeggen. Tevens dient de vereffenaar de goederen van de nalatenschap te verkopen, voor zover dit voor de voldoening van de schulden van de nalatenschap noodzakelijk is.
(2) Boedelbeschrijving:
een vereffenaar dient vervolgens een overzicht van alle bezittingen en schulden van de overledene op te stellen. Dit heet een boedelbeschrijving. De wet geeft aan dat het opstellen van een boedelbeschrijving “met bekwame spoed” moet gebeuren. De overige erfgenamen en belanghebbende schuldeisers moeten deze boedelbeschrijving kunnen inzien. De boedelbeschrijving moet ter inzage worden gelegd bij de kantonrechter of de boedelnotaris. Bij een positieve nalatenschap kan de kantonrechter de vereffenaars ontheffen van de verplichting om een boedelbeschrijving ter inzage te leggen. Bij een negatieve nalatenschap (meer schulden dan bezittingen) dienen de vereffenaars dit zo snel mogelijk te melden bij de rechtbank.
(3) Oproepen schuldeisers:
tevens dient een vereffenaar de bekende schuldeisers aan te schrijven. Dit houdt in dat de schuldeisers op de hoogte worden gesteld van het overlijden van de overledene en dat zij binnen zes weken moeten melden wat ze te vorderen hebben. Als een vereffenaar vermoed dat er onbekende schuldeisers zijn dan kan hij/zij door middel van een advertentie in de Staatscourant schuldeisers oproepen.
(4) Voldoen schulden:
nadat alle schuldeisers en schuldenaren in kaart zijn gebracht, kunnen de schuldeisers worden voldaan. Op het moment dat er voldoende middelen zijn om alle schuldeisers te voldoen kan de lichte vereffeningsprocedure worden afgerond. Blijkt na voldoening van de schulden een positief saldo te bestaan, dan zal het saldo worden verdeeld onder de erfgenamen.
(5) Negatieve nalatenschap:
Als er onvoldoende middelen zijn om alle schuldeisers te betalen (negatieve nalatenschap) dan kan de kantonrechter ter bescherming van de schuldeisers een zware vereffeningsprocedure opleggen. In dat geval gelden er aanvullende verplichtingen en is het verstandig om u goed te laten voorlichten.
Auteur
Linda Martens
Linda is jurist en werkt sinds 2018 op ons kantoor. Linda wikkelt nalatenschappen af en behandelt vereffeningen. Daarnaast kun je haar ook treffen voor een verklaring van erfrecht of losse advieswerkzaamheden met betrekking tot de boedelpraktijk.
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over de beneficiaire aanvaarding? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.