Wil jij dat je erfenis goed geregeld wordt, dan moet je goed nadenken over het benoemen van een executeur. Maar wat is een executeur precies en hoe wijs je er een aan? En wat maakt iemand eigenlijk een goede executeur? In deze blog leggen we het je uit.
Een executeur is de persoon die na jouw overlijden je nalatenschap regelt. Dat kan in principe iedereen zijn. In veel gevallen benoemen mensen een familielid tot executeur.
2.(1) Uitvaart: Hij regelt jouw uitvaart; (2) Beheer: Hij beheert je nalatenschap en mag bijvoorbeeld de bankzaken regelen, abonnementen opzeggen, aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting doen, de inboedel opruimen of verkopen en alle mogelijke schulden in kaart brengen. Ook moet de executeur de schuldeisers betalen. De executeur mag hiervoor goederen uit de nalatenschap verkopen; (3) Legaten: Als jij in je testament een geldbedrag of goed hebt nagelaten aan een bepaald persoon (een legaat), dan moet de executeur dit uitkeren of overhandigen; (4) Boedelbeschrijving: de executeur moet een overzicht opstellen van al je bezittingen en schulden op de overlijdensdatum (een boedelbeschrijving). Dit doet de executeur allemaal voor de erfgenamen. De executeur legt dan ook aan hen verantwoording af over wat hij doet aan. Daarnaast moet hij een financiële afrekening maken. Je kunt ook in je testament vastleggen dat de executeur met de erfgenamen moet overleggen voordat hij bijvoorbeeld bepaalde goederen verkoopt om schuldeisers te betalen.
3.Je kunt alleen in je testament een executeur benoemen. Het is goed te beseffen dat de persoon die jij hebt benoemd, zijn taak ook kan weigeren. Hij moet na jouw overlijden namelijk nog definitief ‘ja’ of ‘nee’ zeggen.
Het is dus wél handig om van te voren aan hem te vragen of deze zijn taak ook echt wil aanvaarden als jij bent overleden.Carlijn is paralegal bij DKT en werkt sinds 2016 bij ons op kantoor. Carlijn wikkelt nalatenschappen af en behandelt vereffeningen. Daarnaast kun je haar ook treffen voor een verklaring van erfrecht of losse advieswerkzaamheden met betrekking tot de boedelpraktijk.
Wil je een testament op laten maken waarin je een executeur benoemt, of ben je tot executeur benoemt en wil je een afspraak maken voor meer informatie? Vraag dan nu een offerte aan. Je hebt deze binnen 1 werkdag in huis.
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je benoemt bent tot executeur? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.
4 Comments
Dit artikel heb ik met veel interesse gelezen. Ik ben alleenstaand en dan is het verstandig om een executeur aan te wijzen voor de afwikkeling van zaken. Ik heb mijn neefje aangesproken, die er wat van schrok. Hij is echter wel bereid dit op zich te nemen. Er is ook niet zo heel veel te regelen, maar het moet wel goed geregeld zijn.
Beste heer, mevrouw,
Leuk om te horen dat u het stuk met veel interesse heeft gelezen. In veel gevallen is het inderdaad aan te raden om een of meer executeurs aan te wijzen. Dan is helder wie de nalatenschap kan afwikkelen en wat de bevoegdheden en taken van die persoon zijn. Mocht u meer informative wensen dan kunt u gratis en zonder afspraak op een van onze inloopspreekuren terecht, of u kunt een afspraak maken voor een informatief gesprek met een van onze kandidaat-notarissen of juristen.
Vriendelijke groeten,
het DKT team
Goedenavond, bedankt voor dit bericht. Ik ben heel benieuwd of je ook een onafhankelijke executeur kan benoemen. Dus een derde partij?
Bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad mogelijk om een derde partij te benoemen als executeur. Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met mij via telefoonnummer 013-5494972 of met ons kantoor via telefoonnummer 013-5494949.
Vriendelijke groeten,
Vera
(namens het DKT team)