1.
Indien je van mening bent dat de kleinkinderen nog niet volwassen genoeg zijn om met het geld om te kunnen gaan, kan de verkrijging onder bewind worden gesteld van de ouder (dat wil zeggen jouw kind van wie het kleinkind afstamt). De bewindvoerder beheert het vermogen totdat jouw kleinkind een door jou bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 25 jaar) bereikt.
Als jouw kinderen niet ieder evenveel kinderen hebben, kun je bepalen dat de verkrijging van jouw kleinkind in mindering komt op de verkrijging van jouw kind waarvan het afstamt. Daarmee wordt voorkomen dat de "staak" van een kind met veel kinderen door de regeling bevoordeeld wordt boven de staak van een kind met geen of weinig kinderen.
3.De verkrijging van jouw kleinkind geldt als bezitting in box 3, zodat jouw kleinkind daarover jaarlijks vermogensrendementsheffing verschuldigd is. Omdat vermogensrendementsheffing bij een kleinkind pas aan de orde is als het totale box 3-vermogen meer bedraagt dan het heffingvrije vermogen van € 30.360,-- (of € 60.720,-- samen met een partner), zal het gemiddelde kleinkind daar niet of nauwelijks aan toekomen.
4.De verkrijging van jouw kleinkind kan er onder omstandigheden toe leiden dat hij/zij niet meer (volledig) in aanmerking komt voor voorzieningen als huurtoeslag, zorgtoeslag en studiefinanciering.
5.Als jouw kleinkind onverhoopt op jeugdige leeftijd overlijdt, zou het verkregen vermogen door vererving “buiten de familie” kunnen geraken of weer bij jouw kind terecht kunnen komen. Dit kan worden voorkomen door een zogenaamde meertrapsmaking op te nemen, waardoor de verkrijging van jouw kleinkind aan jouw andere kleinkinderen toevalt als het kleinkind overlijdt zonder zelf kinderen achter te laten.
Schenken Uiteraard kun je ook een deel van de erfbelasting besparen door tijdens leven al vermogen aan je kleinkinderen te schenken. Jouw toekomstige erfenis wordt hierdoor kleiner, zodat de kinderen minder belasting betalen. Daarnaast vererft er ook in dit geval te zijner tijd minder van de kinderen naar de kleinkinderen, omdat een deel van het vermogen in feite "een generatie overslaat". Wil je meer weten over het inschakelen van kleinkinderen bij de vererving? Neem dan contact met ons op.Sanne Keur is kandidaat-notaris bij DKT Notarissen en houdt zich vooral bezig met familie- en erfrechtrecht, ze heeft ruime ervaring in het opstellen van (levens-)testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingsovereenkomsten. Sanne is werkt op maandag, dinsdag en donderdag op onze vestiging EnTrada en op de dinsdagavonden op onze vestiging in de Reeshof.
Wil je advies over het opstellen van een testament dat rekening houdt met een vakantiehuis buiten Nederland? Of wil je weten hoe je een dubbele belasting op de vererving van je vakantiewoning in het buitenland kunt voorkomen? Vraag dan nu een offerte aan. Je hebt deze binnen 1 werkdag in huis.
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over het opstellen van een testament dat rekening houdt met een vakantiehuis buiten Nederland of over de afwikkeling van de nalatenschap met een vakantiehuis in het buitenland? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.