Mocht jij daarna komen te overlijden, dan bepaalt de wet of jouw testament waar jouw nalatenschap naar toe gaat. Wil je partner controle houden over het gedeelte dat van hem of haar bij jou terecht is gekomen, dan biedt ook hier
een testament uitkomst.
Wat kunnen jij en je partner regelen in jullie testamenten?
• In jullie testamenten kun je heel nauwkeurig je wensen vastleggen. Jij kunt er zo voor zorgen dat je partner verzorgd achterblijft zonder dat jouw kinderen meteen bij je partner hun erfenis kunnen opeisen. Wil jij echter niet dat je partner de mogelijkheid krijgt om jouw hele erfenis op te maken zodat er niets meer voor jouw kinderen overblijft, dan moet je dat zorgvuldig vastleggen in een testament. Je partner op zijn of haar beurt, kan in een testament bepalen dat jouw kinderen een aandeel krijgen in zijn of haar erfenis en op welke wijze. Wellicht mogen jouw kinderen wel erven maar wil jouw partner regelen dat als jouw kinderen komen te overlijden, het restant van de erfenis van jouw partner alsnog naar zijn of haar familie gaat.
• In jullie testamenten kunnen jullie ook opnemen dat de andere ouder van jouw kinderen nooit iets uit jouw erfenis krijgt en ook niet het beheer noch de vruchten (bijvoorbeeld rente of huurinkomsten) krijgt over de erfenis die jij (of je partner) aan jouw kinderen nalaat. Door een
tweetrapsmaking en uitsluiting van het ouderlijk vruchtgenot op te nemen in de testamenten, kan aan deze wensen uitvoering worden gegeven.
• Mocht jij komen te overlijden als een of meerdere van jouw kinderen nog minderjarig (jonger dan 18 jaar) zijn, dan blijft de andere ouder (jouw ex-partner) in principe als enige met het ouderlijk gezag bevoegd. Je zou ervoor kunnen kiezen om een voogd te benoemen voor het geval je ex-partner het ouderlijk gezag niet kan uitoefenen, bijvoorbeeld door overlijden. Is het contact met jouw kinderen goed, dan wil je nieuwe partner misschien wel tot voogd benoemd worden?
Eén van jullie heeft al kinderen en jullie hebben samen ook kinderen
J
ij hebt kinderen uit een eerdere relatie. Jij en jouw nieuwe partner hebben samen kinderen.
Waar moeten jullie op letten als jullie ook samen kinderen hebben? Deze situatie heeft overeenkomsten met de hiervoor omschreven situatie met name waar het samenwonen of een huwelijk/geregistreerd partnerschap betreft. Waar het gaat om overlijden, zijn wel een aantal verschillen en andere aandachtspunten.
Overlijden zonder testament
Als je partner overlijdt zonder testament, dan gelden voor hem of haar dezelfde regels als hierboven voor jou. Wonen jij en je partner samen, dan zijn jullie gezamenlijke kinderen de enige erfgenamen van je partner. Overlijd jij zonder testament, dan erven al jouw kinderen
van jou. Zijn jullie getrouwd of geregistreerd als partner en komt je partner te overlijden, dan erf jij van je partner samen met jullie gemeenschappelijke kinderen. Heb je een boterbriefje gehaald en kom jij te overlijden, dan bepaalt de wet dat al jouw kinderen tezamen met je partner van jou erven.
Wat kunnen jij en jouw partner regelen in jullie testamenten?
• Door een testament te maken kan je partner ervoor zorgen dat jouw kinderen uit je eerdere relatie gelijk worden behandeld als de kinderen die jullie samen hebben. Hij of zij kan echter ook voor kiezen voor een langstlevende-testament waarin alleen jullie eigen (gezamenlijke) kinderen worden betrokken, wellicht vanuit de gedachte dat jouw kinderen waarschijnlijk ook van hun andere ouder zullen erven.
• Is er sprake van een groot leeftijdsverschil tussen je eigen kinderen en je kinderen met je nieuwe partner, dan wil je daar misschien wel mee rekening houden in je testament. Zijn jouw kinderen oud genoeg en is hun relatie met je nieuwe partner goed, dan kan zelfs overwogen worden om jouw oudere kinderen te benoemen tot voogd van de minderjarige (gemeenschappelijke) kinderen en/of hen het beheer van de erfenis van de minderjarige(n) toe te vertrouwen.
Maatwerk
N
aast het bovenstaande is het belangrijk ook stil te staan bij de begunstiging van jullie pensioen, lijfrente en eventuele levensverzekeringen.
Uit het bovenstaande blijkt, dat er in de meeste gevallen best een aantal zaken is dat de aandacht behoeft. Het wettelijk systeem kan uitkomst bieden maar de ervaring leert dat, ook in geval van een samengesteld gezin, maatwerk de betere optie is.
Heb je vragen of wil je een keer komen praten voor advies dat afgestemd is op jouw persoonlijke situatie, neem dan gerust contact met mij op.