VESTIGING TILBURG CENTRUM GAAT VERHUIZEN – DEEL II
20 augustus 2018HOEVEEL KAN IK LENEN? EN WAT ZIJN KOSTEN KOPER?
31 augustus 20184 redenen om een notaris je koopcontract te laten opstellen
Koop je een huis, dan heb je een koopcontract nodig om alle afspraken netjes vast te leggen. Wist je dat je dit koopcontract ook bij de notaris kunt laten opstellen? Dit heeft een aantal voordelen. We zetten hieronder de belangrijkste voor je op een rijtje!
De notaris denkt ook aan jouw belang
Misschien denk je: ‘De makelaar stelt toch het koopcontract op?’. Klopt, maar wees je bewust van het feit dat dit meestal de makelaar van de verkopende partij is. Weet je zeker dat hij ook jouw belangen als koper goed waarborgt? Een notaris heeft een onafhankelijke positie. Hij behartigt daarom óók jouw belang zo goed mogelijk.
2.
De notaris kan uitpluizen wat je nu precies koopt
Het koopcontract omschrijft wat je nu precies koopt. En dat is heel belangrijk. Als jij denkt dat er iets bij het huis hoort, maar dit staat niet of niet goed in het koopcontract, dan heb je het niet gekocht. Bestudeer dan ook altijd goed de precieze inhoud van het koopcontract. De notaris kan in het kadaster opzoeken wat er nu precies bij het huis hoort, en wat niet en legt dit voor je vast in het koopcontract.
3.
De notaris kan voor je speuren naar gebreken
De verkoper moet jou informeren over ‘bijzonderheden’ aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan asbest in de woning. Als koper heb je zelf ook de plicht te onderzoeken of er iets mis is met het huis. Dat kan in de openbare registers van het kadaster. Als daar iets in blijkt te staan over jouw nieuwe huis, dan kun je de verkoper later niets verwijten.
Je had het namelijk in de openbare registers kunnen terugvinden! Maar we snappen heel goed dat je je hier niet bewust van bent en de verkoper op zijn blauwe ogen gelooft. Ook hier kan de notaris helpen. Als wij het koopcontract opstellen, dan doen we altijd onderzoek in deze openbare registers. Wij doen dus jouw werk en informeren jou en de verkoper vervolgens over wat we vinden.
4.
De notaris denkt met je mee over financiering
Breng je om het huis te kopen eigen geld in, heb je een schenking voor de aankoop van je woning gekregen van je ouders of heb je een financiering bij de bank nodig, zoals de meeste mensen?
Vooral als je het geld niet direct beschikbaar hebt, is het goed om na te denken over de ontbindende voorwaarden. Kun je ondanks alles toch het geld niet bij elkaar krijgen, dan bieden deze voorwaarden een uitweg voor jou als koper.
Om de verkoper enige zekerheid te bieden dat jij als koper je verplichtingen nakomt, is het heel gebruikelijk dat er een waarborgsom wordt gestort bij de notaris. Meestal is dat 10% van de koopprijs. Uiteraard ben jij dit bedrag niet meteen kwijt. Als je het als waarborgsom bij ons stort, dan is het een soort voorschot op de koopprijs. Bij de levering van de woning verrekenen we het.
Wil je weten wat we verder doen zodra het koopcontract is getekend door jou en de verkoper? Lees dan ook deel 1 en deel 2 van onze blogs over het kopen van een huis!
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je een huis gaat kopen? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.
2 Comments
Goede opmerking dat een notaris geen winst bejaagd, tenminste niet in de mate waarin een makelaar dat doet. Het is ten tijde van grote aankopen erg vervelend wanneer je continu op je hoede moet zijn voor de geldzucht van anderen.
Bedankt voor het delen van dit artikel over het opstellen van een koopcontract. Het is inderdaad fijn dat een notaris wat extra informatie kan inwinnen over de staat van het huis. Je kan zelf namelijk niet aan alle benodigde documenten komen.