VERKLARING VAN ERFRECHT EN HET KADASTER
7 september 2023EEN BLOG VOOR EX-SAMENWONERS; HET EINDE VAN DE SAMENLEVING
13 oktober 2023Meerdere schenkingen in 1 akte?
Als iemand komt te overlijden, dan wordt er door de Belastingdienst gekeken naar het vermogen van diegene op het moment van overlijden. Over de waarde van dit vermogen (grofweg de waarde van de bezittingen verminderd met de waarde van de schulden) moet dan erfbelasting worden betaald. Hoe meer vermogen er is, hoe meer erfbelasting moet worden betaald.
E
r zijn verschillende manieren om erfbelasting te besparen. Eén daarvan is het doen van schenkingen. Elke euro die tijdens leven al overgaat, heb je immers niet meer op het moment van overlijden. Over dat overgehevelde vermogen hoeft dan dus geen erfbelasting meer te worden betaald. Door jaarlijks bijvoorbeeld al schenkingen te doen binnen het vrijgestelde bedrag, kun je je vermogen omlaag brengen en wordt er dus minder erfbelasting betaald
E
r zijn verschillende manieren waarop je een schenking kunt doen. De meest bekende vorm van schenken is het daadwerkelijk overmaken van een geldbedrag aan iemand anders. Maar wist je dat je ook kunt schenken - en dus gebruik kunt maken van de jaarlijkse vrijstellingen voor de schenkbelasting! - zonder daadwerkelijk het geschonken bedrag over te maken aan iemand anders? Dat kan via de zogeheten "papieren schenking". De papieren schenking wordt ook wel een "schuldigerkenning uit vrijgevigheid" genoemd. Je schenkt dan niet door daadwerkelijk een geld weg te geven, maar door op papier te verklaren dat je een bedrag aan iemand schuldig bent en dat dit bedrag in principe pas wordt uitbetaald als je bent overleden. Tijdens leven hoef je dan dus nog niets uit te betalen. Dat is bijvoorbeeld handig als je wel vermogen hebt opgebouwd, maar dit vermogen nog "vastzit". Denk bijvoorbeeld aan een huis met overwaarde. Je hebt dan wel vermogen op je naam staan, maar dit vermogen heb je niet in geld beschikbaar. Met een papieren schenking kun je dan toch vanuit je vermogen al schenkingen doen, zonder dat je het geschonken bedrag al hoeft uit te gaan betalen.
E
en papieren schenking heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting. De schenker moet de schuldig erkende bedragen opgeven als schuld in box 3, terwijl de ontvangers het bedrag moeten opgeven als vordering. Het is dus van belang om ook de gevolgen voor de inkomstenbelasting voor ogen te houden. Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting lees je hier.
Een papieren schenking moet daarnaast aan verschillende voorwaarden voldoen. In deze blog lees je meer over die voorwaarden.
Z
Zoals je in de zojuist genoemde blog kunt lezen, is een van de voorwaarden voor een papieren schenking dat je de schenking bij de notaris moet laten vastleggen. Doe je dat niet, en is het schuldig erkende bedrag niet tijdens leven al uitbetaald, dan mag je de schenking niet meer van je nalatenschap aftrekken en bereik je dus geen besparing van erfbelasting meer.
Een papieren schenking brengt dus kosten met zich mee. Doe je jaarlijks een papieren schenking, dan maak je dus ook jaarlijks kosten voor die schenking. Een vaak gestelde vraag is daarom of het mogelijk is om in één notariële akte alvast meerdere schenkingen "klaar te zetten". Je schenkt dan dus bijvoorbeeld niet alleen voor dit jaar, maar je legt ook alvast vast dat de komende jaren óók zulke schenkingen zullen worden gedaan. Het is dus een schenking die elk jaar wordt herhaald, een zogenoemde repeterende schenking. Op die manier hoef je maar één keer langs de notaris, wordt er maar één akte gemaakt en kun je toch meerdere papieren schenkingen doen.
Tot voor kort accepteerde de Belastingdienst deze methode niet. Het klaarzetten van schenkingen voor komende jaren leidde daarom meteen tot de heffing van schenkbelasting, waardoor dit geen aantrekkelijke optie was. Eind vorig jaar, namelijk op 16 december 2022, heeft de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) echter geoordeeld dat dit wel mogelijk is. De Belastingdienst is dus in het ongelijk gesteld.
H
et is tegenwoordig dus mogelijk om één keer langs te komen bij de notaris om meteen de papieren schenkingen voor de komende jaren vast te leggen. Hiermee voorkom je dat je elk jaar langs moet komen en dus ook elk jaar tegen notariskosten aanloopt als je gebruik wilt maken van de jaarlijkse schenkingsmogelijkheden. Het is financieel gezien dus aantrekkelijker geworden om papieren schenkingen te doen.
W
Wil je meer weten over de mogelijkheden om in jouw situatie schenk- en erfbelasting te besparen, of wil je papieren schenkingen gaan doen? Neem dan contact met ons op.
AUTEUR
Nick van den Berg
Nick van den Berg is kandidaat-notaris en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over zijn blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 549 49 974 of mailen via pfr-entrada@dktnotarissen.nl