ECHTSCHEIDINGSMEERTRAP
4 januari 2023WIJZIGINGEN INKOMSTENBELASTING (BOX 3) 2023
25 januari 2023Hoe bespaar je erfbelasting?
We leggen je dat in deze blog uit.
Als je overlijdt dan krijgen je erfgenamen mogelijk te maken met erfbelasting. Afhankelijk van je vermogen op het tijdstip van je overlijden kan dit flink oplopen. Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden op een rij om erfbelasting te besparen.
1.
Je kunt tijdens leven al vermogen schenken
Ingeval jouw kinderen van je erven, zullen zij hierover 10 à 20% aan erfbelasting moeten betalen. Door tijdens leven al vermogen aan je kinderen te schenken kun je
al een deel van de erfbelasting besparen. Meer informatie hierover kun je vinden in deze blog over het besparen van schenkbelasting.
2.
Beoordeel je huwelijkse voorwaarden
Ben je op huwelijkse voorwaarden gehuwd, dan is het verstandig om je huwelijkse voorwaarden na te laten kijken. Huwelijkse voorwaarden hebben geen invloed op de vraag wie je erfgenamen zijn, maar wel op de totale omvang van jouw nalatenschap en de te betalen erfbelasting bij het overlijden van jou of je partner. Door aanpassing van je huwelijkse voorwaarden kan soms een besparing van erfbelasting bij overlijden worden bereikt. Bijvoorbeeld door in je huwelijkse voorwaarden te bepalen dat aan het einde van het huwelijk bij echtscheiding of bij overlijden van jou of je partner, er zodanig wordt verrekend dat iedere partner recht heeft op de helft van de waarde van het in totaal aanwezige vermogen. Het opnemen van zo'n verrekenafspraak kan aantrekkelijk zijn als het vermogen vooral bij een van de partners zit. Als het huwelijk eindigt door het overlijden van de ''rijkste'' partner wordt door deze verrekening het vermogen van deze partner verkleind en daarmee diens nalatenschap. Hierdoor betaal je minder erfbelasting.
3.
Stel een goed testament op
In een testament kun je bepalingen opnemen die leiden tot uitstel of besparing van erfbelasting. Zo kun je de betaling van erfbelasting uitstellen naar het moment dat je partner ook komt te overlijden.
Ook kun je kiezen voor het besparen van erfbelasting op het moment dat ook je partner overlijdt door bij jouw overlijden juist wél belasting te betalen. Welke testamentvorm voor jou geschikt is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie, de omvang van je vermogen en je persoonlijke wensen. Mocht je kleinkinderen hebben, dan kan het interessant zijn om hen in je testament te betrekken. Ook kleinkinderen mogen namelijk een deel van je erfenis belastingvrij ontvangen. Voor kleinkinderen geldt dezelfde vrijstelling als voor kinderen. Bekijk voor meer informatie hierover deze vlog.
4.
Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning
Als je bij je overlijden een eigen woning nalaat aan je erfgenamen, dan betalen je erfgenamen erfbelasting over de WOZ-waarde van je woning. In de aangifte erfbelasting kunnen je erfgenamen kiezen of zij de WOZ-waarde van het jaar van jouw overlijden opgeven of de WOZ-waarde van het jaar ná jouw overlijden. Mede in belang van je erfgenamen kan het dus interessant zijn om tijdens leven al bezwaar te maken bij de gemeente tegen de WOZ-waarde van je woning. Na je overlijden kunnen je erfgenamen overigens ook bij de gemeente bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.
5.
Laat na aan een goed doel
Veel goede doelen hebben een speciale status waardoor zij geen erfbelasting hoeven te betalen. Als een goed doel (één van jouw) erfgenaam is, is over dit
gedeelte van de erfenis geen erfbelasting verschuldigd. Het opnemen van een goed doel in je testament is dus ook een manier om erfbelasting te besparen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om in jouw situatie erfbelasting te besparen? Neem dan gerust contact met ons op.
Informatie over de huidige tarieven en vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting kun je vinden op onze website.
AUTEUR
Mariëtte Busser
Mariëtte Busser is kandidaat-notaris en werkt op onze vestiging Tilburg EnTrada. Heb je vragen over haar blog of wil je een afspraak over dit onderwerp maken? Dan kun je bellen op 013 5494969 of mailen via tilburg@dktnotarissen.nl
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen over dit onderwerp? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.