A ls je een huis gaat kopen of gaat verkopen, komt er veel op je af.
Het kan zijn dat je daarover vragen hebt en niet alles gelijk duidelijk voor je is. In deze reeks van 3 blogs, proberen wij de meeste gestelde vragen voor jou te beantwoorden. De blogs komen online in de maand maart 2022.

Mocht je alsnog vragen hebben over de aankoop of verkoop van je woning (of een ander registergoed) neem dan gerust contact met ons op! (013-5494949)



Veelgestelde vragen (FAQ)

1Waarom moet ik bij een overdracht mijn samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden meesturen?

Als een woning op naam van één van jullie beiden staat moet de notaris beoordelen of jullie samen de leveringsakte en/of de hypotheekakte moeten ondertekenen, of dat alleen de handtekening van de eigenaar voldoende is.

Dit blijkt uit de inhoud van jullie samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Ook kunnen bovenstaande documenten van belang zijn om te bepalen in welke verhouding een eventuele verkoopopbrengst moet worden uitbetaald.

2Hoe kan ik de opgebouwde waarde uit een beleggings- of spaarpolis verrekenen met mijn nog af te lossen hypotheekschuld?

Wanneer je binnen je hypotheek een spaarpotje hebt opgebouwd kan dit potje in sommige gevallen worden gebruikt om de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen. Als je de opgebouwde waarde wil verrekenen, kan je het beste contact opnemen met je hypotheekadviseur of contactpersoon bij je geldverstrekker. Deze adviseur kan je vertellen of verrekening mogelijk is en zo ja, wat je hiervoor moet doen. Soms moet de notaris bij de geldverstrekker aangeven dat een opgebouwde waarde moet worden verrekend. Het is daarom belangrijk dat je op de door ons gestuurde vragenlijst invult of dit de bedoeling is. Wij kunnen dit dan ook doorgeven aan de geldverstrekker. Daarnaast kunnen wij op tijd voor je controleren of de waarde ook daadwerkelijk is verrekend.

3Waarom moet ik aan de notaris doorgeven dat ik een overbruggingshypotheek op mijn huis vestig?

Als je tijdelijk een extra hypotheek hebt gevestigd op je huis, omdat je de overwaarde nodig had voor de aankoop van je nieuwe huis, is sprake van een overbruggingshypotheek. Bij de overdracht van je oude huis aan de koper moet je een hypotheekvrij huis leveren. Dit betekent dat de notaris op tijd de aflossing van de overbrugging bij de betreffende geldverstrekker moet opvragen. Wanneer de notaris die de verkoop behandelt niet op de hoogte is van de overbrugging, kan de aflossing vaak niet op tijd worden aangevraagd. Als op de dag van de overdracht blijkt dat er toch sprake is van een overbrugging moet de notaris nog met spoed contact opnemen met de geldverstrekker.

Dit neemt veel tijd in beslag, brengt hogere kosten met zich mee en het is niet altijd zeker dat de aflosnota dan op tijd binnen is, met als risico dat de sleuteloverdracht moet worden uitgesteld.

4Waarom moet de notaris toestemming vragen bij mijn bank als ik een tweede hypotheek wil vestigen?

Als de nieuwe geldverstrekker niet dezelfde is als de eerste geldverstrekker moet de notaris toestemming vragen voor het vestigen van de tweede hypotheek. Dit komt doordat in de hypotheekakte is opgenomen dat je geen nieuwe hypotheek mag vestigen zonder dat de geldverstrekker hiermee akkoord is.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK

Wil je verder met ons praten en kijken of en hoe we elkaar kunnen helpen? Vul dan onderstaand formulier in of neem contact op mee één van onze kantoren.