VESTIGING TILBURG CENTRUM VERHUIST – DEEL III
11 september 2018WELKE RECHTSVORM KIES IK VOOR MIJN BEDRIJF?
29 september 20185 prangende financieringsvragen beantwoord
Gefeliciteerd, je gaat een huis kopen! Dan heb je vast ook al wel nagedacht over hoe je de koopprijs voor je nieuwe huis gaat financieren. Maar heb je ook over de volgende 5 vragen nagedacht?
Hoe zit het met mijn waarborgsom?
In een eerdere vlog vertelden we je meer over de inhoud van het koopcontract. Daarin kwam de waarborgsom (of bankgarantie) al kort aan de orde. Het is vrij gebruikelijk dat je in het koopcontract afspreekt dat jij als koper een waarborgsom moet storten bij de notaris. Meestal gaat het om een bedrag gelijk aan 10% van de koopsom van het huis dat je wilt kopen. De waarborgsom is er om de verkoper meer zekerheid te bieden dat jij als koper je verplichting kunt nakomen. In het koopcontract staat meestal dan ook een boete als de verkoop van het huis niet doorgaat en dat aan jou te wijten is. In dat geval kan de boete die jij verschuldigd bent, uit de waarborgsom of bangarantie betaald worden.
Handig: als je eigen spaargeld hebt, dan kun je de waarborgsom zelf bij de notaris storten. Dit scheelt je zo een paar honderd euro dan wanneer je de bank een bankgarantie laat stellen.2.
Waar betaal ik voor met kosten koper?
Je kent de term "kosten koper" waarschijnlijk wel. In de meeste gevallen betaal jij als koper de kosten voor de levering van het huis aan jou. Maar waar bestaan die kosten dan uit? Dit zijn in ieder geval: (1) de notariskosten: je betaalt voor het opstellen van de leveringsakte en als dat nodig is de hypotheekakte. Lees ook deel 1 en deel 2 van onze blogs over waarom je een notaris nodig heb als je een huis koopt; (2) de kadasterkosten: dit zijn de kosten voor de inschrijving van de akte van levering in het kadaster waardoor jij ook echt de eigenaar van het huis wordt; (3) de overdrachtsbelasting: het tarief voor de overdrachtsbelasting bij woningen is in principe 2% van de koopprijs van je huis. Andere kosten waarmee je rekening moet houden: bouwtechnische keuring, taxatiekosten (voor financiering van de bank), kosten van een hypotheekadviseur en een aankoopmakelaar (als je die inschakelt).
3.
Wat is de ontbindende voorwaarde van financiering?
Als je niet voldoende eigen geld hebt om het huis te kopen, dan kun je geld lenen bij de bank of een andere geldverstrekker.
Wat houdt het hypotheekrecht in?
Heb je het geld voor je eigen huis geleend bij de bank? Dan wil de bank zeker weten dat jij het geld ook terugbetaalt. De bank vraagt dan om een hypotheekrecht op je nieuwe huis. Als je de lening van de bank niet terugbetaalt, dan kan de bank je huis verkopen en de geldlening die zij aan jou heeft verstrekt uit de verkoopopbrengst verhalen. Naast de hoofdsom van de lening die je hebt ontvangen, kan de bank ook andere gemaakte kosten op jou verhalen uit de verkoopopbrengst van het huis. Dit hypotheekrecht kan alleen geldig worden gevestigd door een notariële akte.
5.
Waarom is een lening met NHG handig?
Om de bank meer zekerheid te bieden, kun je kiezen voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Er zit echter wel een grens aan. Tegenwoordig mag de koopsom van het huis dat je koopt niet hoger zijn dan € 265.000,00. Bij een lening met NHG garandeert de overheid de bank dat zij haar geld terugkrijgt wanneer jij als koper het niet meer kan betalen. Dit resulteert vaak in een lagere rente die jij als koper aan de bank betaalt over je geldlening. Wel zijn aan de NHG kosten verbonden, thans eenmalig 1% van de waarde van het huis.
Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op of neem contact op met je hypotheekadviseur.
Auteur
Laura Besten
Laura is kandidaat-notaris bij DKT en werkt sinds 2015 in het notariaat. Laura is werkzaam op onze afdeling registergoed en werkt daarom vaak aan dossiers van huisoverdrachten en hypotheken.
IK WIL GRAAG EEN OFFERTE
Wil je graag een indicatie van de kosten? Hieronder kun je een prijsindicatie opvragen. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte.
IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK
Wil je uitgebreider uitleg krijgen wat er allemaal bij komt kijken als je een huis gaat kopen? Maak dan een afspraak, dan weet je binnen een paar dagen waar je aan toe bent.